Vi fick till en härlig räksoppa igår kväll. Man kan ju göra en räksoppa rätt enkelt genom att använda sig av fond men det absolut godaste är ju att göra den själv från början. Vi använde oss av både räkskal och hummerskal som vi sparat från tidigare tillfälle. Den här soppan blev riktigt, riktigt god, vi njöt verkligen av varenda sked och vi fick också tag i ett riktigt gott vitt vin till (Mâcon-Villages Chardonnay 2008 nr 2295). Både receptet och vinet hittade jag i Allt om Mat.
Ingredienser:
1 kg räkor med skal
1 morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
½ dl tomatpuré
4 dl vitt vin
1½ l vatten
3 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
½ dl vermouth (kan uteslutas)
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar
1 msk pressad citron
Skala räkorna och ställ undan. Skalet ska användas i soppan (jag hade också hummerskal).
Skär morot, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs skalen i oljan i en kastrull ca 3 min. Tillsätt grönsakerna, tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Blanda ner vin och vatten. Låt koka ihop utan lock till ungefär hälften är kvar.
Sila av soppan och häll ner i en kastrull. Tillsätt vetemjöl utrört i grädden. Blanda ner i soppan och åt koka några minuter. Smaka av med vermouth, salt, cayennepeppar och citronsaft.
Lägg några räkor i botten på en skål och häll över soppan, lägg några räkor på toppen och dekorera gärna med en dillkvist (det missade jag).
Jag gjorde också ett vitlöksbröd till soppan, jätte enkelt, ta en baguette och skär i skivor, inte helt igenom utan den ska fortfarande hålla ihop. Blanda ihop smör, en pressad vitlöksklyfta och hackad persilja och lägg en klick emellan varje skiva. Lägg brödet i folie och in i ugnen på ca 220 grader ca 10 min. Funkar också såklart på grillen.
Servera ihop med ett glas vin och fredagen är räddad!!
Hemlagad räksoppa är toppen! Det var en av de allra första rätterna som jag lagade i mitt eget kök när jag hade flyttat hemifrån, minns jag.
SvaraRaderaHälsar fröken Dill
Har bara lagat räksoppa kokt på skal en gång men den blev oätlig. Får nog testa igen, sådär en tjugo år senare.. =)
SvaraRaderaDin soppa ser och låter otrolig god ut!
Denna kräftsoppan är annars en höjdare och kräftosten samt kräftstjärtarna kan gärna bytas ut mot räkvarianterna.
http://www.annsann.com/2009/09/19/kraftsoppa/
Räksoppa är fantastiskt gott! Har aldrig testat själv dock. Har bara gjort kräftsoppa. Får testa :-)
SvaraRaderaKram Karin
Gud vilken härlig blogg! Sitter här och smått dregglar åt alla härliga bilder och recept (fast kl är 2 på natten).
SvaraRaderaHit kommer jag tillbaka