tisdag 23 mars 2010

Sådd av röd/gul lök och gurka


Nu har jag för första gången testat att så lök. Jag har tidigare bara använt mig av sättlök med varierande resultat. Blir lite sur på att det alltid är samma sorter som säljs som sättlökar därför ger jag mig på det här med fröer. Har inte sått så många utan det här blir mer av ett test för att se om det blir bättre eller sämre resultat med frösådd.

Den här sålådan som kallas pluggbox är käck för man får väldigt fina pluggplantor som går att plantera rätt ner i grönsakslandet när dom växt till sig.Jag har även sått gurka, vanlig växthusgurka. Jag brukar bara ha en gurkplanta i växthuset eftersom den tar rätt så stor plats. Gurkplantan har rätt så kort levnadstid och den kan rätt så lätt drabbas av tex mjöldagg och därför så tycker jag det är rätt bra att så flera plantor så att man har några extra på g om själva moderplantan bestämmer sig för att lägga av. När man sår frön som är rätt så stora som gurkfrön är så brukar jag så dom direkt i en mindre kruka med vanlig planteringsjord i botten, ca 3/4 av krukan. Resten fyller jag med såjord. Detta gör att man kan vänta ett tag med att plantera om plantan, när den börjar växa till sig och få längre rötter så letar dom sig ner till planteringsjorden och får på så sätt lite mer näring, dessutom så trivs gurkplantorna bättre om man inte rör vid rötterna mer än nödvändigt.Skulle även vilja tipsa om en väldigt bra bok som bland annat handlar om att så grönsaker i växthus. Jag tycker att den beskriver väldigt bra alla dom olika stegen i odlandet, från sådden till utplanteringen. Mycket fina bilder är det också. Boken är skriven av Inger Palmstierna och heter "Det grönskande växthuset". Så ut och köp nu och glöm inte att börja med era sådder, snart har vi sommaren här och det är så härligt att kunna skörda sina egenodlade grönsaker!!


7 kommentarer :

 1. Jag satte lökfrön ett år, men de kom aldrig upp. Kanske sådde jag dem för sent. Sedan dess har jag bara använt sättlök, men du har rätt: samma, samma hela tiden.

  Boken har jag också. Jättefin! :-)

  SvaraRadera
 2. Jag har en exakt likadan pluggbox. I helgen sådde mamma och jag tomat och olika sorters chili. Nu väntar jag med spänning på resultat!

  SvaraRadera
 3. Det är så härligt när såna här inlägget hoppar upp lite här å var! Våren står bakom dörren nu tror jag! :)

  SvaraRadera
 4. Jag blev mer än nöjd det året då jag frösådde lök. Goda lökar med bra hållbarhet blev resultatet. Tyvärr saknas plats för större frösådd i min nuvarande lägenhet så jag kör de vanliga lökarna som sättlök, men odlar purjo från frö (en vacker blåtonad sort som heter St Victor).
  Frejda, ett tips är att lökfröna kan ha varit gamla. de brukar ha ganska kort hållbarhet, tyvärr, inte alls som tomatfrön som gror fint även efter 10 år!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Fröken Dill - Tack för tipset. Det kan mycket väl vara så för fröpåsen fick jag ärva av en kompis. Purjofrö har jag i år och ska sätta för första gången. Några tips?

  SvaraRadera
 6. Frejda, jag har aldrig sått purjolök men förra året sådde jag salladslök och dom har ju liknande växtsätt. Jag förgrodde lökarna, lät dom växa rätt så rejält innan jag satt ut dom i grönsakslandet men jag sådde även direkt och dom blev mycket klenare i växten. Men ska du förså så får du nog börja nu!

  SvaraRadera
 7. Ja, det har du rätt i. Jag har beställt fler rootrainers från Impecta så så fort de kommer blir det försådd av purjo. Undrar var jag ska få plats med alla försådder? Fönsterbrädorna räcker inte till ... :-/

  SvaraRadera