onsdag 3 februari 2010

Te-seminarium på Elite Plaza Hotell i Göteborg


Som jag berättade häromdagen så fick jag chansen att i samarbete med Sweden Herbs & Spices gå på ett "te-seminarium" där två av Englands högt kvalificerade te-provare, Dominic Marriott och William Manning från Ahmad Tea London skulle föreläsa.


Igår var jag och en kompis där och vi möttes av Karin Mossberg som var den som höll i arangemanget. Vi bjöds på dryck och tilltugg i form av goda snittar, chokladpraliner mm, mycket mumsigt ☺. Sedan fick vi gå ner i hotellets vinkällare där Dominic och William berättade om hur teodlingen går till, vilka länder som är ledande inom teodling osv. Mycket intressant....visste ni tex att om man låter te-plantan växa utan att plocka bladen så kan den bli ett stort träd. Odlarna håller dom dock i midjehöjd.

Man plockar endast dom två översta bladen och knoppen och plockarna betalas av den vikt de har plockat.

Kina och Indien är ledande i både produktion och konsumtion av te.

Dominic Marriott och William Manning, som tillsammans har 46 års erfarenhet av te, reser runt hela världen för att köpa teer och smakar på uppskattningsvis 2000 koppar i veckan. Ett konststycke som handlar om att smaka, lukta och blanda teer från olika odlingar och av olika sorter för att tillverkningen av varje omgång te
ska hålla samma smak, samma arom och samma höga kvalitet.


När dom hade berättat klart så fick vi ju självklart själva göra en te-provning bestående av 4 st olika teer ifrån Ahmad Tea. När vi sedan skulle gå hem så fick vi en "goodiebag" och däri fanns bla en jättefin plåtburk ifrån Ahmed Tea med 4 st olika tesmaker i: Darjeeling, English Breakfast, Earl Grey och English Tea No 1.
Ja, det finns egentligen hur mycket information som helst att skriva om te-odling men då blir mitt inlägg alldeles för lååååååångt ☺. Vill ni har mer info om odling, bästa sättet att göra en kopp te mm så gå in på Ahmad Tea´s hemsida.

Det var iallafall mycket trevligt och vi tackar så mycket för att vi blev inbjudna!!


Bild lånad från Ahmad Tea London.

3 kommentarer :

 1. Vilken härligt inspirerande dag!

  SvaraRadera
 2. Spännande te-informaion. Vad skulle man göra om inte te fanns? Jag är svår på Earl Gray.
  Teplantan ser hoppfullt vårlik ut!
  Hälsar vintertrött fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Åh detta vore nåt för en te-älskare som mig!

  SvaraRadera