måndag 22 februari 2010

Söndagsmiddag - Köttbullar med potatis, brunsås och lingonsylt


Söndagens middag blev köttbullar med potatis. Egentligen skulle vi haft kalas för mig igår men flera av mina gäster var insnöade och kunde inte komma så därför blir det kalas idag istället. Jag hade ju såklart helt andra planer för middagen jag skulle bjuda på igår men....det blev till att tänka om, jag gjorde köttbullar istället. Inte så dumt det heller ☺. Idag blir det kalasmiddag, inlägg om det kommer senare....

Recept på köttbullar har jag lagt ut tidigare men det tåls ju att upprepas. Dessutom så gör jag oftast olika från gång till gång....

Ingredienser:
1 kg nötfärs
1 gul lök
smör
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
2 msk ströbröd (jag använder oftast havrekli men det var slut)
4 msk av kryddblandningen Sensuella Isabella ifrån Änga Gård
flingsalt och svartpeppar från kvarn
ca 1½ msk kalvfond

Hacka den gula löken och stek i smör. Häll ströbrödet i en bunke, tillsätt grädden och låt ströbrödet svälla någon minut. Tillsätt ägget och alla kryddorna, blanda ihop. I med färsen och den avsvalnade löken. Blanda ihop.

Forma till små köttbullar och stek i smör. När du tagit upp dom sista köttbullarna så tillsätter du ytterligare en klick smör för att göra såsen. I med ca 2 msk vetemjöl, rör runt. Häll över ca 3 dl vatten, lite i taget. Sedan tar du ca 1½ dl matlagningsgrädde, ca 2 msk kalvfond och några skvättar soja för att få den rätta färgen. Krydda med salt och peppar och tex herbes de provence eller någon annan god kryddblandning.Servera med kokt potatis, lingonsylt och en enkel sallad.

1 kommentar :

  1. Jag arbetade med förskolebarn i 25 år och en del barn var ganska petiga vad det gällde mat, men, köttbullar, kokt potatis och brun sås, det var något som alltid gick hem! Rejäl mat.

    SvaraRadera