fredag 5 februari 2010

Sådd av Chilipeppar


Jag skrev i ett tidigare inlägg att det första jag skulle så i år var tomater men jag hade ju glömt att jag skulle köpa frön till chilipeppar också och dom kan man så innan tomaterna. Lämplig tid att så chilipeppar är från januari-slutet av mars. Dom behöver rätt så lång tid på sig att växa sig stora så det är bra att börja tidigt.

Idag har jag sått två sorters chilipeppar, en gul sort som heter "Hot Lemon" och en röd sort som heter "Anaheim". Den gula blir ca 50 cm hög med 4 cm långa frukter, den har stark hetta och doftar och smakar citrus! Låter spännande tycker jag. Den röda sorten blir betydling längre, ca 15-20 cm, själva plantan blir ca 75 cm hög och den har mild "hetta" och är smakrik och aromatisk.


Så här gör du vid sådd av chilipeppar:

 1. Ta fram såkärl och fyll med såjord. Tryck till litegrann och vattna igenom jorden, det ska inte bli jätteblött men ej heller för torrt.
 2. Antingen så sår du ett frö i varje kruka eller så tar du flera, beror lite på vad du har för kärl och hur många plantor du vill ha. Jag vill egentligen bara ha en planta därför sår jag bara 3 st frön av varje sort, ett per kärl (se bild). Grobarheten på dessa sorter är minst 65%.
 3. Tryck till fröet så det får bra kontakt med jorden.
 4. Fyll på med ca ½ cm såjord, vattna lite lätt, gärna med blomspruta, är det för stark stråle så kan fröet flyta omkring och kanske inte hamna alls där du vill ha det.
 5. Sätt sedan såkärlet i ett miniväxthus med lock, har du inte det så går det bra med bara plast över.
 6. Ställ sedan varmt, ca 20-22 grader för groning, gärna i ett fönster.
 7. När plantorna har kommit upp så behöver dom stå både ljusare och svalare, sår du så här tidigt så är det ett måste med extrabelysning. Använd inte vanliga lampor utan det ska vara speciella växtlampor eller hallogenlampor.
 8. Plantera om plantorna när dom blivit ca 5 cm höga. Det går bra med vanlig krukväxtjord eller planteringsjord. Dom ska fortfarande stå ljust och svalt. Man kan inte plantera ut dom förrän det är minst +8 graders nattemperatur. Växthus är perfekt.

Hur man sedan odlar vidare sin chilipeppar kommer vi till senare under säsongen ☺.


4 kommentarer :

 1. Yep, det är definitivt dags för första sådden. Ner med chilipepparfrön pronto, även här!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Jag får icke upp dörren till växthuset!! Isklumpar, snö i vägen. Men snart, snart blir det varmare och då.... Det kliar i fingrarna att få sätta igång med odlingar. Att få känna doften av jord .....Åh vad jag längtar.

  SvaraRadera
 3. 16 sorter sådda. Får se hur många som kommer upp...
  Hälsar odlings-Dillen

  SvaraRadera
 4. Härliga sorter!

  Kan tipsa om
  Finns en hel del roliga fröer här.
  http://chili.tummelsta.se

  SvaraRadera