torsdag 4 februari 2010

Köttfärssås och spaghetti


Denna klassiska rätten görs nog i många hushåll under veckodagarna och likaså här hos oss. Jag tycker det är lika gott varje gång. Dock har jag genom åren lärt mig lite tips och trix för att få en så god och mustig smak som möjligt.....

Första tipset är att använda bra råvaror. Jag använder sedan ett bra tag tillbaka nästan bara Mutti´s krossade tomater och tomatpuré. Finns inget som slår dom tycker jag. Sedan är ju såklart färsen viktig. Svensk nötfärs ska det vara, jag använder mig av nötfärs ifrån Highland Cattle kor.Andra tipset är att låta tomatpurén "fräsa" en stund innan man tillsätter tomatkrosset, blir en kraftigare tomatsmak tycker jag.

En skvätt rödvin i är alltid gott och ett måste när det gäller kryddor är ju oregano. Jag har också alltid i italiensk kalvfond eller en köttbuljongtärning.

Men det bästa tipset jag har är att låta såsen stå och puttra så länge som möjligt, gärna upp mot 2 timmar. Smaken blir så mycket kraftigare än om man äter den direkt! Testa får ni se ☺.

Att riva över parmesanost över det hela är ju såklart ett plus för smaken, gärna då en riktigt god parmesan. Den godaste köper jag alltid i saluhallen!!

Min köttfärssås hittar ni här.

Hur gör ni andra, har ni några tips och trix för denna vardagsrätt??

9 kommentarer :

 1. Problemet för mig är att försöka hitta ett "klockrent" recept och hålla fast vid det eftersom det kan varieras på så många vis och är en utmärkt rätt när man vill ta hand om småsaker som blivit över. Grovrivna morötter, lökar, vitkål och rödbetor passar ju konsistensmässigt bra att ha i och förhöjer smaken tycker jag. Lite hackad svamp och eller majskorn i är ju inte heller fel. Färska örter ger en angenämare kryddning och vilken liten ostrest som helst i skåpet kan förgylla t.o.m. den tråkigaste av köttfärssåser.

  SvaraRadera
 2. Åh, tack så mycket...! :)

  Mutti tomaterna är godast tycker jag, har demat dem! Och ett tips på riktigt god parmesan, är en jag hade i samma demo, som heter Parmigiano-Reggiano från Matric. Ett måste på alla pastarätter! :)

  SvaraRadera
 3. När tomaterna i växthuset håller på att svämma över, så åker de direkt ner i frysen, de större delar jag i 4 delar, körsbärsvarianter får vara hela. Lägger dem i plastpåsar, suger ut luften och knyter till. En eller två sådana påsar får gå med i köttfärssåsen, fortdarande frusna. Efter en stynd är det bara att plocka bort skalen. Undebart gott.

  SvaraRadera
 4. Sv: Tack för tipset om mozzarella! Nu vet jag nog vad det blir för gott till melodifestivalen, italienska delikatesser!

  Roligt att kolla in dina recept!

  SvaraRadera
 5. Konstigt att det är så stor skillnad på köttfärs och köttfärs. Den vanliga är väl inte direkt äcklig, men jämfört med "riktig" från hängmörade fina djur är den totalt smaklös. "Vad är detta, köttsubstitut?" utbrast J när färsen från vår fjärdedels ko var slut och vi blivit tvugna att köpa Coops plastinpackade.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 6. Ja, eller hur.....gratis brukar ju alltid bli gott på något sätt. På tal om gratis, så var teseminariet trevligt och jag och väninnan lärde oss en massa spännande nytt. Jag som har bott i England i sju år uppskattar en riktigt brittisk britt och där kvalificerade helt klar William och Dominic in! Lite synd att de inte lade mer krut på att ta oss igenom själva provningen med tanke på att det är det de två är proffs på. Men en mycket trevlig kväll! Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 7. Ett tips som jag fått av min mor är att alltid köpa hela tomater på burk och sedan krossa tomaterna själv. Hela tomater oavsett märke håller en bättre kvalité och smak. Detta är extra viktigt om du gör en tomatsås men höjer smaken även i andra rätter. Själv köper jag bio Solania (Pomodoro San Marzano), helt fantastisk god, tyvärr lite dyr.. Min mor kör med MUTTI hela tomater :)

  SvaraRadera
 8. @ skumpa.........var köper du solania tomaterna
  någonstans ?

  SvaraRadera
 9. San Marzano tomat på burk (Solania)............ I STAN FINNS DESSA I VANLIGA FALL PÅ DAGLIVS, ICA SABBATSBERG, VI WASAHALLEN.+ wasastans ost

  SvaraRadera