söndag 14 februari 2010

Köttfärslimpa med medelhavssmaker


Igår gjorde jag en köttfärslimpa. Jag hade först fått önskemål om att göra en klassisk med kokt potatis och brunsås men jag kände inte riktigt för att göra det. Ville ha lite mera medelhavssmaker vilket ju är min passion. Det fick bli som jag ville ☺, jag hade i massor med goda saker, soltorkade tomater, oliver, mozzarella mm. Köttfärslimpan tillsammans med klyftpotatis och tzatziki blev riktigt riktigt gott!

Klyftpotatisen gör jag alltid med mycket vitlök och mycket kryddor, helst ska det vara Herbes de Provence kryddor och såklart en god olivolja. Flingsalt och svartpeppar från kvarn.



Receptet på Tzatzikin hittar ni här.



Köttfärslimpa på medelhavsvis:
1 kg nötfärs
1 röd lök
3 st pressade vitlökar
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
ca 2 dl soltorkade tomater
2 dl oliver (jag föredrar svarta kalamataoliver)
ca 3 tsk herbes de provence kryddor
flingsalt
svartpeppar
1 ägg
1 pkt mozzarella

Börja med att hälla i mjölk och ströbröd i en bunke. Hacka den röda löken och pressa vitlöken, allt in i bunken. Hacka dom soltorkade tomaterna och kärna ur oliverna och hacka dom med. Lägg i smeten. Krydda, knäck i ägget och blanda i färsen. Blanda väl och lägg hela smeten i en smord avlång brödform.



In i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter. Potatisen tar lika lång tid.

Njut med ett glas rött vin!!

3 kommentarer :

  1. Ser verkligen gott ut som variation till vanlig köttfärslimpa, som vi gör ibland!

    SvaraRadera
  2. Köttfärslimpa är ju alltid toppen, älskar att man kan variera det i det oändliga.¨

    Ha en trevlig Alla hjärtans dag på dig!

    SvaraRadera
  3. Denna limpa åt vi till middag för några dagar sedan. Vi åt den med det tradionella dock och ändrade liite.... men sablans vad gott det blev. :)

    SvaraRadera