måndag 15 februari 2010

Gulaschgryta


Grytor är något som jag nästan bara gör på vinterhalvåret. Jag brukar ofta göra stora grytor så att man har litegrann som man kan frysa in eller ha med sig som lunch dagen efter. Till denna Gulaschgrytan använde jag mig av märgpipa med ben. Jag skar förstås köttet i bitar men jag lät det stora benet koka med hela tiden. Benet ger en jättegod smak, det blir en mer mustig smak.Gulasch är Ungerns nationalrätt och det finns säkert många sätt att göra den på men dom två ingredienser som absolut måste vara med är paprika och kummin, det ska vara brödkummin, inte spiskummin. Så här gör jag:

Ingredienser för ca 10 port:
1½ kg märgpipa eller högrev
3 st gula lökar
smör
salt och peppar
4 st pressade vitlöksklyftor
7 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
2 tsk hel brödkummin
4 msk tomatpuré
2 st burkar hela tomater (jag använder Mutti körsbärstomater)
2 st stora röda paprikor

Skär köttet i bitar. Skala och skär löken i skivor. Bryn köttet i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en stor gryta. Stek löken i smör och lägg över i grytan. Har du haft en köttbit med benet kvar så lägger du även i benet i grytan.

Häll över vattnet, buljongtärningarna, pressad vitlök, paprikapulver, stött kummin, tomatpurén och dom hela tomaterna. Låt koka upp och småputtra under lock i ca 1½ timme.

Strimla paprikorna och lägg dom i grytan när det återstår ca 20 min.
Servera med kokt potatis och en bit bröd.

Andra goda grytor som jag gjort under hösten/vinter:

Himmelskt god köttgryta

Bouf Bourguignon

Kalops

Stifado - Grekisk köttgryta

2 kommentarer :

  1. Den här blev rejält god. Jag använde märgpipa och en koktid på 3 timmar. Jag stekte med en röd chilli tillsammans med löken och den gav lite extra bett till soppan. Tack för ett gott recept.
    Lars-Erik

    SvaraRadera