Nyårsaftonens huvudrätt - Helstekt Entrecôte med klyftpotatis och kantarellsås


Huvudrätten på Nyårsaftonen bestod av helstekt entrecôte i ugnen tillsammans med klyftpotatis och kantarellsås.

Kantarellsåsen är det alltid min sambo som gör, kantarellerna har vi själva plockat och här kommer hans recept:

Ingredienser för ca 8 port:
3-4 dl kantareller (förvällda)
1 röd lök
1 burk creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1½ msk kalvfond
en skvätt soja
salt och vitpeppar

Hacka den röda löken fint och fräs i smör i en stekpanna, ta upp löken och lägg i en kastrull och fräs kantarellerna i stekpannan. Häll över dom till löken, tillsätt resten av ingredienserna, salta och peppra efter smak, låt puttra på svag värme en stund innan såsen serveras.


Entrecôten helstekte vi i ugnen. Jag kryddade först steken med olivolja och 2 st olika kryddblandningar ifrån Änga Gård, den ena kryddblandningen heter Sensuella Isabella och innehåller oregano, svartpeppar, vitlök, koriander, lök och örter. Den andra kryddblandningen heter Äventyrslusta och innehåller persilja, basilika, dragon, svartpeppar, rosmarin, koriander och örter. Jag saltade även med deras havssalt. Bryn steken i smör i en stekpanna tills den fått lite färg, i med en stektermometer och in i ugnen på 150 grader i ca 1½ timme, vi tog ut steken vid ca 65 grader då är den medium, låt vila i folie i ca 10 min innan du skivar upp köttet.

Serverades ihop med klyftpotatis gjord på bakpotatisar, skiva potatisarna och lägg i en ugnsform, mycket kryddor (timjan, rosmarin, svartpeppar och havssalt) ca 3 st pressade vitlöksklyftor och mycket olivolja. In i ugnen med köttet den sista halvtimmen, när köttet tagits ut ökade jag värmen till 200 och satte på grillen så potatisen fick fin färg.

Till efterrätt serverades det hemgjord vaniljglass med varm hjortronsylt. Tyvärr så glömde jag att ta kort på efterrätten...?....men jag har lagt ut receptet på glassen tidigare, finns här.

Kommentarer

  1. Hej Martina
    Önskar även dig en god fortsättning på det nya året.

    MVH
    Nadja

    SvaraRadera
  2. Hej Martina. Vad gott ni åt på årets slut. Hummersoppa mmm och Entrecôte är så gott.
    Ha en god fortsättning på nya året.

    SvaraRadera
  3. Oj så gott det ser ut! :) Ett bra slut på året helt enkelt!! God fortsättning! Kram, Jennie.

    SvaraRadera
  4. Så gott det låter och ser ut! Vi gjorde något liknande.. :)

    SvaraRadera
  5. God fortsättning på det nya året, Martina!
    Vilken middag, egenfångade humrar, fantastiskt.
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera

Skicka en kommentar