onsdag 13 januari 2010

Morots- och linfröbullar


Idag blev det brödbak. Har gjort en hel del surdegsbröd på sista tiden men nu blev jag sugen på något annat. Hittade detta receptet i "Vår Kokbok". Brödet blev verkligen jättegott, mycket smaskigt med rivna morötter i. Perfekta frukostfrallor! Det var inte sista gången jag gjorde dom.....

Ingredienser för ca 18 bullar:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
2 rivna morötter
1 dl linfrön
5 dl rågsikt
9-10 dl vetemjöl

Pensling:
vatten
linfrö

Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och kör i maskin eller med elvispens degkrokar ca 5 min till degen blivit smidig. Lägg över bakduk och jäs ca 1 tim.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda lätt. Dela degen i ca 18 bitar och forma till bullar. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strössla över linfrön. Jäs ytterligare 30 min men nu utan bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader. In med bullarna i ugnen ca 14 min. Låt sedan svalna på galler utan bakduk.

Smaklig spis!!

4 kommentarer :

  1. Honung och morötter blir så saftigt och gott i bröd. Dem ser jättegoda ut.
    Själv har jag fastnat för valnötsbröd på sistone. Men ska pröva surdegsbröd när bröden i frysen tagit slut. :)

    SvaraRadera
  2. Åh va duktig du är! dom ser väldigt goda ut! :) Tänkte själv försöka mig på ett litet brödbak imorgon om inte armen strejkar helt efter denna dag, men inte så avancerat som surdeg som jag läste du bakat tidigare, utan mer vanliga frallor! ;) Må så gott! Kram från ön...

    SvaraRadera
  3. Åh vad goda de ser ut, de måste jag testa!

    SvaraRadera
  4. Det lät som goda och nyttiga bröd. Jag har nästan helt kommit av mig med att baka själv. Tråkigt, för det bröd som finns i affärerna är verkligen ingen höjdare. Kunde ju vara mysigt med bakning så här års också. Den goda värmen från ugnen....
    Tänker fröken Dill

    SvaraRadera