Lasagne


Igår blev stod det Lasagne på menyn. Sist jag gjorde Lasagne så använde jag mig av färska lasagneplattor och det blev så gott, idag använde jag mig dock av dom vanliga torkade och det blir ju såklart också gott!

Till en stor sats lasagne använde jag:
1 kg nötfärs
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
½ dl tomatpuré
1 stor riven morot
1½ msk kalvfond
flingsalt
svartpeppar
oregano

Ostsås:
3 msk smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
ca 2 dl riven ost (+1 dl)
salt och peppar

Hacka gul lök och 2 st av vitlöksklyftorna. Fräs i olivolja, tillsätt färsen och bryn den samtidigt som du delar den med en träslev, tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut. Häll över dom krossade tomaterna, kalvfonden, den rivna moroten och kryddorna. Pressa över dom återstående vitlökarna.

Mitt tips är att göra köttfärsen i god tid, låt den gärna stå och puttra i någon timme om du har tid. Smakerna utvecklas så mycket mer om den får stå. Jag gör alltid likadant när jag gör "vanlig" köttfärssås med spaghetti.

Smält smöret till ostsåsen, häll över mjölet och rör om, tillsätt mjölken lite i taget. Krydda och häll sist i osten, tänk på att röra hela tiden, mjölken bränner lätt fast i kastrullen.

Varva sedan färs, ostsås och lasagneplattor i en smörad ugnsform. Avsluta med ostsås och riv över ytterligare ca 1 dl ost.

In i ugnen på 200 grader i 30 min. Servera med en god sallad med tex fetaost och oliver i.


Kommentarer