Filodeg fylld med köttfärs, bönor och fetaost


Filodeg är inget jag är van att laga mat med, har väl gjort det två gånger innan bl a när jag gjorde den här rätten för första gången för några år sedan. Hittade receptet i min receptlåda nyligen och blev sugen så nu fick det bli dags för filodeg igen. Jag behövde ju bara 6 ark filodeg så det kändes ju lite onödigt att behöva köpa ett stort paket med massor med ark i, vad gör man med resten? Kan väl gärna inte frysa in det igen....
Iallafall, gott blev det, en blandad sallad till och en skvätt balsamvinäger att doppa i....jättegott. Filodegen blir spröd och knastrig!

Ingredienser för 3 längder:
400 g nötfärs
½ burk svarta bönor (200 g)
1 pkt fetaost
½ aubergine
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 kruka persilja
olivolja
1 ägg
1 msk spiskummin
salt och peppar
6 ark filodeg
1-2 uppvispade ägg

Tärna auberginen. Hacka lökarna. Fräs i olivolja i en stekpanna, låt svalna. Blanda färsen med bönorna, fetaosten, hackad persilja, ägget, kryddorna och grönsaksblandningen.
Ta fram 2 ark filodeg (se till att du har tinat degen i god tid innan), lägg arken ovanför varandra och pensla med uppvispat ägg. Lägg 1/3 av fyllningen längs med kortsidan och rulla ihop till en avlång korv. Pensla skarven och resten av rullen med ägg och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med resterande fyllning.



In i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 min.

Servera med sallad och balsamvinäger.
(Orginalreceptet är ifrån Zeta)

Kommentarer

  1. Halloj ! Du kan göra burek med resten. fräs köttfärs å lök och krydda med vitlök, vegeta och rikligt med peppar. Varva röran med filodeg i en mindre ungsform och avsluta med två lager deg. Ringla över lite olja och in i ugnen i ca 25 min på 225 °C. görr en ostsås till och en tomat/löksallad. Supergott ! Kram

    SvaraRadera
  2. Jag brukar göra paj med filodeg, magert och bra.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar