Chili corn carne med guacamole


Chili corn carne är en rätt som jag återkommer till då och då. Såg att Jamie Oliver gjorde det häromdagen på sitt program så jag blev lite inspirerad, idag var det dags!
Jag tycker det blir bäst när grytan får stå och puttra ett tag på spisen så alla smaker kommer fram. Ibland använder jag mig av färsk chilipeppar, idag blev det dock bara chiliflakes och lite sambal oelek.

Ingredienser för en stor gryta:
1 kg nötfärs (jag använder nötfärs från Highland Cattle kor)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
salt och peppar efter smak
ca 2 tsk chiliflakes
ca 2 msk sambal oelek
½ dl tomatpuré
2-3 burkar krossade tomater
2 dl vatten
1 dl chilisås
1 burk majskorn
1 burk vita bönor (använder oftast kidneybönor men dom var slut här hemma)
1 stor röd paprika

Börja med att hacka lökarna och vitlökarna fint. Häll olivolja i en stor gryta och fräs löken. Tillsätt spiskummin, paprikapulver och chiliflakes och bryn en stund.



Skiva och dela paprikan i små bitar och tillsätt i grytan
Häll i tomatpurén och bryn någon minut. Tillsätt färsen, hacka och dela med en träslev tills färsen fått färg.Tillsätt krossade tomater, vatten, chilisås, sambal oelek, salt och peppar. Lägg på locket och låt puttra på svag värme ca 1 timma.

Tillsätt bönorna och majsen, koka ytterligare ca 30 min. Smaka av, behövs mer styrka så ta i mer sambal oelek.



Till detta serverade jag egengjord guacamole och vitlöksbröd.

Guacamole:
2 st avocado
1 tomat
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
flingsalt
svartpeppar
ca 1 tsk sambal oelek
ca ½ dl creme fraiche

Lägg allt i en bytta och kör med stavmixern till en slät puré (jag gillar inte när det är bitar). Klicka över chili corn carnen i skålen.



Vitlöksbröd:
Skiva en halv baguette i 1 cm breda skivor, lägg på en plåt, droppa över lite olivolja, in i ugnen på 250 grader ca 10 min, vänd en gång. Ta ut ur ugnen och stryk varje skiva med en delad vitlöksklyfta.



Servera och njut! Ha en trevlig lördagskväll alla där ute. ♥

Kommentarer

  1. God fortsättning! Nu är man lite trött på julmat. :-)

    SvaraRadera
  2. Vad gott med guacamole till chilin. Det måste jag testa snart.
    Åker till Cypern i morgon, där har jag Avocadoträd vid hotellet. Bara att ta sig en fallfrukt ibland :)

    SvaraRadera
  3. Åh, det var längesen det blev chili con carne här hemma, hade verkligen behövt en omgång i kylan nu tror jag.

    SvaraRadera
  4. Himlans bra blogg- hittade just hit. Läst igenom lite, toppen goda saker . Och 2små tipps eftersom du me e svag för saltlakritschoklad.
    lakritsgrottan.se
    lakritsroten.se

    mvh camilla i varberg

    SvaraRadera
  5. Camilla: kul att du hittat hit. Tack för länkarna, kände nästan att jag dreglade när jag tittade på all god lakrits, kanske man måste beställa något :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar