lördag 19 december 2009

Ugnsgrillad hel kyckling med rostad potatis


Häromdagen så visade Kanal 5 ett entimmes lång julprogram med Jamie Oliver där han bl a tillagade kalkon och anka. Det här kycklingreceptet är gjort med inspiration ifrån hans kalkon detsamma gäller den ugnsrostade potatisen.
Utav skyn som blir av kycklingen gjorde jag en helt underbart god sås, ljuvlig, testa detta!!
Jag använde mig av en majskyckling som vägde ca 1,8 kg och jag skulle gissa på att den räcker till ca 6 port.

Ingredienser till kycklingen:
1 st hel kyckling
3 st tomater
1 paprika
3 medelstora morötter
1 röd lök
klyftor från ½ vitlök
torkade kvistar från timjan
smör
ca 2 msk valfri kryddblandning, jag använde "Vilda fantasier" ifrån Änga Gård som består av: lök, delikatesspaprika, persilja, rosépeppar och örter.
flingsalt
2 vitlöksklyftor
olivolja

Ingredienser till såsen:
1 liter hönsbuljong
1 msk kalvfond
ca 3 msk svartvinbärssaft
ca 1½ dl matlagningsgrädde

Ingredienser till potatisen:
potatis av mjölig sort
några morötter
rivet citronskal
3 st vitlöksklyftor
några rosmarinkvistar
ca 2 dl olivolja

Börja med att dela alla grönsaker till kycklingen och lägg dom i botten av en ugnsform, lägg över några kvistar med timjan. Blanda till ett kryddsmör bestående av ca 3 msk smör, 2 pressade vitlöksklyftor, flingsalt och kryddblandingen. Skär några snitt i skinnet på kycklingen och tryck in kryddsmöret lite överallt, kleta över resterande smör över hela kycklingen, häll lite av kryddblandingen över hela kycklingen och häll även över lite olivolja. Lägg hela kycklingen över grönsakerna, in i ugnen på 175 grader ca 1½ timme eller tills köttet är ca 75 grader.

Skala potatis och morötter och koka ca 10 minuter, lägg i morötterna efter 5 minuter eftersom dom inte tar lika lång tid som potatisen.
Häll olivoljan i en kastrull och värm upp, tillsätt rosmarinkvistarna och vitlöksklyftorna och fräs någon minut. När potatisen kokat 10 min så häller du upp dom i en ugnsform och häller över olivoljan, salta med flingsalt och häll över rivet citronskal och lite svartpeppar. Sätt in i ugnen ovanför kycklingen när det återstår ca 50 min av kycklingen.


När kycklingen är klar tar du ut den och lägger kycklingen på ett fat med ugnsfolie så den håller sig varm. Ställ ugnsformen på spisen och värm upp samtidigt som du pressar sönder grönsakerna med en potatispress, koka under tiden upp ca 1 liter hönsbuljong. Häll över ca 2 msk mjöl över dom mosade grönsakerna och rör om, tillsätt buljongen lite i taget (jag använde inte allt, kanske 7-8 dl), låt koka några minuter. Sila sedan av såsen ner i en kastrull. Smaksätt med 1 msk kalvfond, ca 3 msk svartvinbärssaft och ca 1½ dl matlagningsgrädde, värm upp.



Skär upp kycklingen och servera ihop med potatisen och den goda såsen. Njut!!




1 kommentar :