Potatisgratäng, pumpa och grillat kött......



.....ja, nästan iallafall. Vi skulle grilla köttet ute på våran gasolgrill men....gasolen var ju förstås slut så det blev till att använda grillpannan istället. Det funkade det med! Pumpan jag använde var av sorten Butternut squash som jag använt en gång tidigare. Har blivit helt frälst i den sedan jag såg att Niklas i Niklas mat lagade den, så söt och god och väldigt enkelt, dela pumpan i fyra delar, häll över olivolja och salta med flingsalt, in i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter.



Köttet kryddade jag med svartpeppar, salt, grillkrydda och spiskummin efter att ha penslat det med lite olivolja.

Potatisgratäng:
några potatisar av mjuk sort
1 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
salt
peppar
grillkrydda (kan man hoppa över)
2 dl matlagningsgrädde + 3 dl mjölk (eller 5 dl matlagningsgrädde)
riven ost


Skiva potatisarna tunt. Skiva den gula löken. Lägg ett lager med potatis i en ugnsform, krydda med salt, peppar och grillkrydda, pressa över vitlök och strö över lite av löken, fortsätt så till potatisen är slut eller formen är full. Riv över lite ost. Häll över grädden och mjölken. In i ugnen på 200 grader ca 45-50 minuter, lite beroende på hur tjockt du har skivat potatisen.

Servera med köttet och pumpan och ett glas rött. Vi valde idag Allegro Sangiovese Primitivo (nr 32411). Ett italienskt vin. Vi valde att köpa vinet i box för formen var lite kul och annorlunda. Ett kryddigt vin med inslag av körsbär, lakrits och vanilj. Passade bra till maten men passade ännu bättre till gårdagens pizza måste jag säga. Gott var det iallafall.



Trevlig lördagkväll allihopa! Ikväll blir det Robinson och om vi orkar.....en räkmacka! :-)

Kommentarer

  1. Prova soppa på butternuten om du inte gjort det än - helt ljuvligt!

    SvaraRadera
  2. Ja, det låter ju gott, man kan ju variera sig lite :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar