Lammfärsbiffar med potatismos


Lamm äter vi inte så ofta här hos oss tyvärr, vet inte varför det inte blir av men när vi väl gör det så är det jättegott tycker jag. Idag blev det lammfärsbiffar med en kryddblandning ifrån Änga Gård som heter "Äventyrslusta" bestående av: persilja, basilika, dragon, svartpeppar, rosmarin, koriander och örter. Blev jättegod smak!



Ingredienser:
700 g lammfärs
1 ägg
1 gul lök
1 dl matlagningsgrädde
2 msk kryddblandning (Äventyrslusta använde jag)
flingsalt
2 msk havrekli
smör

Hacka löken och stek lätt i smör, låt svalna. Knäck ett ägg i matberedaren, häll i matlagningsgrädde, havrekli och alla kryddor och tillsätt löken när den svalnat. Kör några varv. Tillsätt sedan färsen och kör runt tills allt blandat sig. Stek i smör i en stekpanna.

Av skyn som blir över från biffarna gör man sedan en sås. Tillsätt en klick smör, låt smälta och häll i ca 2 msk mjöl, vispa, tillsätt sedan 2 dl vatten och 1 dl matlagningsgrädde, vispa till lagom konsistens, häll på ytterligare vatten om det behövs. Sedan börjar man med smaksättningen, jag hade idag i en skvätt svartvinbärssaft, ca 1 msk kalvfond, 1 msk soja, 1 msk av kryddblandningen "Heta Nätter" (persilja, vitlök, svartpeppar och örter) och flingsalt.

Potatismos för 4 pers:
ca 8-10 potatisar av mjölig sort
ca 1½-2 dl mjölk
salt och peppar
malen muskotnöt

Koka potatisen mjuk, häll av det mesta av vattnet, låt en liten skvätt vara kvar. Mosa potatisen med elvispen, häll i mjölken och kryddorna och vispa tills det inte är några klumpar kvar.

Servera alltihopa tillsammans med tex kokta morötter och lite lingonsylt.

Kommentarer

  1. Lammfärsbiffar var det länge sedan vi åt här hemma. Vi ska hämta hem ett lamm från vår lilla lokala köttproducent, då ska vi också njuta lamm.

    Må så gott/ Mimmi

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt goda ut. Lät gott med kryddblandningen.

    SvaraRadera
  3. Mmmm, det var gott också kan jag meddela :-)

    SvaraRadera
  4. Visst är det gott med lamm. Jag måste köpa en låda från nån lokal uppfödare i vår.
    Kryddblandningen låter god, passar så bra med örter till lammkött.
    Ha nu en riktigt God Jul önskar Birgitta

    SvaraRadera
  5. Å, nu blev jag verkligen sugen på lammfärsbiffar. Det är ju sååå gott. Vi brukar fylla dem med fetaost eller chevre.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera

Skicka en kommentar