fredag 25 december 2009

Auberginegratäng med mozzarellatopping


Julafton firade vi hemma hos min syster med hela tjocka släkten (nästan). Trevlig sällskap och god mat och idag tar vi det bara lugnt och äter gott av all julmat som blir över.

Den här rätten var nog den som fick bäst betyg på vårat julbord, ett skönt vegetariskt alternativ till all fisk och kött. Receptet kommer ifrån Pernillas Jul som visades på Tv 4 innan jul, jag har ändrat litegrann men det mesta är orginal. Glömde dock att ta kort på den färdiga rätten... :-)så den bilden är lånad ifrån recept.nu









Ingredienser:
Tomatsås

2 st finhackade gula lökar
3 st vitlöksklyftor, tunt skivade
2 tsk torkad oregano
4 st burkar krossade tomater (jag använde 2 st Mutti krossade tomater och 2 st burkar Mutti körsbärstomater)
2 tsk havssalt
2 tsk svartpeppar
2 tsk balsamvinäger
1 st kruka basilika, grovt hackad



Aubergine”plattor”
3 st aubergines, stora, skivade
1 tsk salt
Olivolja
300 g parmesanost, riven



Topping
½ st limpa vitt bröd, gärna någon dag gammalt, rivet i bitar
300 g mozzarella, hackad
1 st kruka färsk oregano, grovt hackad
3-4 msk olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 300 grader (grill).
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Strö på lite salt och låt dem stå. Riv parmesanen.
Fräs lök, vitlök och torkad oregano i en kastrull i ca 5 minuter till löken är mjuk.
Tillsätt de hackade tomaterna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
Badda bort vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt. Grilla dem i ugnen i ca 5 minuter till de har en gyllenbrun färg. Dra ner ugnen till 190 grader.
Smaka av tomatsåsen med salt, svartpeppar, vinäger och färsk basilika.
Häll ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnsfast form. Strö över ett lager riven parmesanost och lägg därefter ett lager aubergineskivor. Upprepa detta till ingredienserna är slut.

Topping
Lägg brödsmulorna, mozzarellan och den färska oreganon i en bunke.
Ringla över olivolja och blanda runt.
Bred ut toppingen över gratängen och grädda i ugnen i 30 minuter till det bubblar ordentligt och gratängen har en fin gyllenbrun färg.




Gravad och rökt lax är ju såklart ett måste på julbordet.....


En del av julbordet.....


Den härliga julskinkan ifrån Ridderheims.....

2 kommentarer :

  1. Julskinkan ser riktigt inbjudande ut.

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga bilder du bjuder på! Ser riktigt gott ut! Önskar dig en god fortsättning på julen!

    SvaraRadera