Det här receptet har jag haft flera jular nu på julbordet. Det är ett härligt vegetariskt inslag då mycket annat ju är kött, potatis, fisk osv. Passar perfekt vilka andra dagar som helst också förstås ;-)
Orginalreceptet är ifrån Jamie Oliver men jag har ändrat lite i det allt eftersom åren gått. Så här gör jag nu:
Ingredienser tomatsås
2 st finhackade gula lökar
3 st vitlöksklyftor, hackade
2 tsk torkad oregano
4 st burkar krossade tomater
2 tsk havssalt
2 tsk svartpeppar
2 tsk balsamvinäger
1 st kruka basilika, grovt hackad
Aubergine”plattor”
2-3 st auberginer
salt
olivolja
ca 300 g parmesanost, riven
Topping
300 g mozzarella, hackad
1 st kruka färsk oregano, grovt hackad
3-4 msk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 300 grader (grill).
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Strö på lite salt och låt dem stå. Riv parmesanen.
Fräs lök, vitlök och torkad oregano i en kastrull i ca 5 minuter till löken är mjuk. Tillsätt de hackade tomaterna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter, gärna längre om tiden finns då tomatsås blir som godast när den får stå länge och puttra.
Badda bort vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt. Grilla dem i ugnen i ca 5 minuter till de har en gyllenbrun färg. Dra ner ugnen till 190 grader.
Smaka av tomatsåsen med salt, svartpeppar, vinäger och färsk basilika.
Häll ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnsfast form. Strö över ett lager riven parmesanost och lägg därefter ett lager aubergineskivor. Upprepa detta till ingredienserna är slut. Avsluta med tomatsås.
Innan ugnen |
Topping
Lägg mozzarellan och den färska oreganon i en bunke.Ringla över olivolja och blanda runt.
Bred ut toppingen över gratängen och grädda i ugnen i 30 minuter till det bubblar ordentligt och gratängen har en fin gyllenbrun färg.
Julskinkan ser riktigt inbjudande ut.
SvaraRaderaVilka härliga bilder du bjuder på! Ser riktigt gott ut! Önskar dig en god fortsättning på julen!
SvaraRadera