Moussaka med fetaostsallad


Köpte ju både nötkött och lammkött i lördags ifrån Björlanda Gård och idag var det dags att använda lammfärsen. Min första tanke var Moussaka! Har gjort Moussaka många gånger förut men har faktiskt aldrig använt lammfärs i så nu var det dags. Man kan göra den med både med och utan potatis, vet faktiskt inte vad som är det "riktiga" receptet men jag tycker att det ska vara potatis i, inte mycket men iallafall litegrann. Moussakan blev lite lite för bränd på toppen, glömde att kolla till den men det gjorde inte så mycket för smakens skull iallafall.

Ingredienser för ca 6-7 port:
700 g lammfärs
1 gul lök
3 st vitlökar
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
salt och peppar
oregano (torkad)
ca 2 krm kanel
olivolja
2 st auberginer
5 st normalstora potatisar

Hacka lökarna och fräs i olivolja. Tillsätt färsen och stek tills den fått färg. Rör i resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme ca 20 min.
Skiva auberginerna i centimeterstora skivor. Stek skivorna i rikligt med olivolja tills dom får lite färg, salta och peppra.

Ostsås:
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl riven ost
1 ägg
1 krm riven muskotnöt

Vispa mjölet med ca hälften av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken, koka upp och låt koka några minuter. Krydda och häll i osten och ägget.

Skiva potatisarna. Lägg hälften i botten på en ugnsform. Lägg över ett lager med aubergine och sedan hälften av lammfärsen. Ta sedan resterande potatis, ett lager med aubergine och resten av lammfärsen, avsluta med aubergine. Häll ostsåsen över det hela och riv över ca 1½ dl riven ost.

In i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter. Kolla till gratängen då och då, blir den för mörk så lägg över aluminumfolie. Servera ihop med en god fetaostsallad. Smaklig spis!!

Kommentarer

  1. Mm så gott det ser ut! Älskar moussaka!

    SvaraRadera
  2. Det är svårt att hitta det där med det "riktiga" receptet. Min grekiska mormor hade alltid potatis i som hon skivade och förstekte precis som med auberginerna. Det blev jättegott även om det tog halva dagen att tillaga och resten för att smälta maten.
    Men det finns alltid olika varianter på samma recept och då är det lika bra att göra så man själv tycker det blir gott helt enkelt. =)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar