Fetaostfyllda färsbiffar gjorda med Highland Cattle kött


Som jag skrev om häromdagen så var vi idag på Björlanda Gård och köpte kött ifrån Highland Cattle kor. Björlanda Gård har ett femtiotal djur på gården och dom går ute året om. Gården odlar sitt eget foder.
Vi köpte färs från korna men dom hade även lammfärs som var ifrån granngården där dom har lamm så det köpte vi också. Vi köpte ett jättefint stycke högrev, jag är ingen köttexpert men jag tyckte det såg jättefint ut. Dom hade även honung till försäljning så en burk av det slank också med i påsen.
Vi valde att göra något med färsen direkt, det fick bli fetaostfyllda färsbiffar (av nötköttet) som vi serverade med en brun sås och ugnsrostade grönsaker.



Ingredienser till biffarna:
1 kg nötfärs
1 gul lök
smör
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 msk havrekross
salt och peppar
herbes de provence
1 pkt fetaost

Hacka den gula löken och stek den i smöret. Låt svalna. Ta fram matberedaren och knäck i ett ägg, grädden, havrekrossen, kryddorna och fetaosten. Kör matberedaren några varv. Tillsätt färsen och löken. Kör igen. Forma till biffar och stek i smör i en stekpanna.

Såsen:
Släng i ytterligare en klick smör i stekpannan, tillsätt mjöl, ca 2 msk, häll på vatten ca 5 dl. Smaksätt med kalvfond, 1 dl matlagningsgrädde, soja, salt, vitpeppar och lite rödvin.

Servera med ugnsrostade grönsaker.

Ja, biffarna blev jättegoda. Dom smakade annorlunda mot vanligt nötkött. Kan inte riktigt förklara vad skillnaden är. Dom smakade lite mer "vilt". Inte så syrligt.....ja, det var helt enkelt jättegott och tanken på att det är närproducerat gör ju att det smakar ännu godare. Jag kommer absolut gå tillbaka och köpa mer kött framöver.

Maten fick högsta betyg av alla familjemedlemmar, sambon var lyrisk ;-) !!!

Kommentarer

  1. Va roligt att åka iväg sådär och verkligen se hur djuren bor innan man handlar. Jag har kollat upp en gård inte så långt ifrån oss som vi ska åka och handla av snart.

    /NIna

    SvaraRadera
  2. Ja,det känns kul att köpa kött så här. Det bästa är att det ligger nära också så man kan likagärna åka dit som till Ica.

    SvaraRadera
  3. Hej Martina. Vad gott det ser ut, kul att du skrivit en smakrecension. Ska absolut testa det köttet vid tillfälle. Viltkött är en favorit, så då kommer nog det här att passa mig.
    Fina bilder också :)
    Ha det bra./ Birgitta

    SvaraRadera
  4. Härligt att se att djuren får gå ute och dessutom året om. Vilka fina djur det är i alla fall! :-)

    SvaraRadera
  5. Mums! Själv har jag också ätit av glada djur idag (eller åtminstone var de det när de strövade omkring i min systers hagar fram till nu). Jag gjord en marockansk lammgryta med mycket citron, lök och vitlök, saffran, ingefära och oliver. Det skulle vara färsk koriander i också, men den såg så hängig ut i affären att det bara blev vanlig bladpersilja, men det fungerade det med. :-)

    SvaraRadera
  6. Frejda: Det låter gott, har också ätit lamm idag, fast färs, antar att du hade någon slags stek?

    SvaraRadera
  7. Å va gott det ser ut! O vilka söta kossor också! Härligt att kunna köpa direkt från en gård så där, det både är bättre o smakar bättre! Första gången jag kikar in hos dig men kikar gärna tillbaks! Ha det bra! MVH Anna

    SvaraRadera
  8. Ja, det var hela bitar kött. Jag har faktiskt också highland cattle gående i en hage nära mitt torp om somrarna. De är kommunala kossor, tjurar och kalvar som flyttar runt och betar rent där det behövs. Så i Örebro har vi anställda kvinnor, män och kossor! :-)

    De ser för underbara ut - speciellt kalvarna som ser ut som små punkare när luggen börjar växa ut. Helsköna!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar