torsdag 15 oktober 2009

Tävling - Var med och tävla om kokboken "Maros Kök, Grekisk mat - ett sätt att leva"


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD, VINNAREN PRESENTERAS SENARE!
Idag är det Fetaostens dag! I samarbete med Fontana har jag nu en kokbok som heter "Maros Kök, Grekisk mat - ett sätt att leva" att lotta ut.

Allt ni behöver göra är att ge mig ditt bästa Fetaostrecept. Lägg ditt recept under kommentarerna i detta inlägg. Om du har en egen blogg och vill ha en extra lott så får du gärna länka till min tävling. Skriv då i kommentaren att du har länkat och var länken finns.

Tävlingen avslutas måndag den 19:e oktober kl 19.00.

Lycka till!

9 kommentarer :

  1. När vi gör pastasallad så ingår alltid en härlig fetaost.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig bok, givetvis vill jag vara med och tävla.

    Järpar fyllda med fetaost är en återkommande favorit hos oss.

    400 g blandfärs
    4 msk ströbröd
    1 dl vatten
    ½ dl grädde
    salt och peppar
    grillkrydda
    1 tsk torkad dragon
    3-4 soltorkade tomater i olja, strimlad
    1 dl smulad fetaost
    färsk gräslök, hackad
    1 ägg
    Tomatsås:
    1 bananschalottenlök (brukar använda gul lök, men idag blev det schalotten)
    1 vitlöksklyfta
    1 burk krossade tomater
    3-4 msk chilisås
    grovmalen svartpeppar
    salt

    Blanda ströbröd, vatten och grädde och låt stå 10 minuter. Rör ner kryddor, färs, tomater, fetaost och gräslök. Blanda ner ägget. Forma till järpar och stek i smör.

    Tomatsås: Fräs lök och vitlök i lite olja utan att det tar färg. Tillsätt krossade tomater, chilisås, salt och peppar. Låt småputtra ca 15 minuter eller till den blivit lite tjockare i konsistensen.
    Servera med pasta.


    Jag länkar på högersidan på min blogg.

    SvaraRadera
  3. Ugnsbakad fetaost med tomat
    4 personer

    300 g fetaost
    1,5 kg färska tomater
    3 st schalottenlökar
    2 st vitlöksklyftor
    2 dl krossade tomater
    2 msk tomatpure
    1 näve svarta oliver kärnfria
    Färsk timjan
    3 msk olivolja

    Ugnsbakad Fetaost med Tomat
    Dela tomaterna och lägg på en plåt. Låt torka i ugnen på 90 grader i ca 5-8 h.

    Fräs lök och vitlök och tillsätt de torkade tomaterna samt tomatpuren. Kok ihop med olivolja. Skiva oliverna, rispa timjan och tillsätt. Smaksätt med salt och peppar.
    Dela fetaosten i fyra lika delar. Lägg varm tomatröra ovanpå och tillaga i ugn ca 8-10 minuter på 175 grader. Ringla olivolja ovanpå och garnera med färsk timjan och skivade oliver.

    Som vanligt går det att fuska… Min kökslärare sa till mig att det är inte förrän du kan grunderna och vet hur rätten ska smaka som du kan fuska med finess. Det ligger nog något i det.

    SvaraRadera
  4. Vet inte om det räknas som fusk - men mitt favoritrecept med fetaost finns faktiskt på Arla. Det är söta små minipajer som passar perfekt på kalas och jag länkar till dem:

    http://www.arla.se/Default.aspx?id=17653&RecipeID=14906

    PS. Passar extra bra med oliver i fyllningen!
    PS2. Jag länkar så kanske nån med "egna" recept hittar hit:

    http://evamar.blogg.se/2009/october/kokbok-19-oktober.html

    SvaraRadera
  5. åh jag älskar fetost, och brukar köpa en burk cremefresh och blanda det med en förpackning fetaost :) Lite salt, peppar och mexikansk kryddblandning, så har du världens bästa sås, som passar till allt ! Allra godast är den till fjärilslax med linssallad :)

    jag har länkat dig här på min blogg. kunde inte kopiera in exakta inlägget, men det finns på min blogg :)

    SvaraRadera
  6. Åh vilken mumsig kokbok! Jag vill gärna vara med och tävla! =) Mitt bästa Fetaostrecept är:

    Pesto- och fetaostfylld kycklingfilé med pastasallad.
    4 personer
    Ugn: 225º

    Du behöver:
    4 kycklingfiléer
    salt, svartpeppar
    125 g fetaost
    1/2 dl pesto, köpt eller hemlagad
    120 g kallrökt skinka, Pärsons

    Pastasallad:
    1 hönsbuljongtärning
    280 g pastaskruvar
    1 dl marinerade soltorkade tomater, strimlade
    1 dl svarta oliver, kärnfria
    10 champinjoner, delade i fyra delar, smörstekta
    3 salladslökar, skivade
    8 basilikablad, grovhackade
    75 g fetaost
    salt, peppar
    100 g rucolasallat, sköljd

    Gör så här:
    1. Skär en ficka längs med varje kycklingfilé. Salta och peppra lätt.

    2. Mosa samman fetaost och pesto med en gaffel i en skål. Fördela blandningen i filéernas fickor och lägg ihop dem.

    3. Vira kallrökt skinka runt filéerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Stek i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp i skivor.

    4. Koka upp vatten till pastan och lägg ner en hönsbuljongtärning. Lägg ner pastan och koka den enligt förpackningens anvisningar. Häll av kokvattnet och låt pastan rinna av i ett durkslag.

    5. Lägg pastan i en bunke och blanda ner tomater, oliver, champinjoner, salladslök, basilika och fetaost i bitar. Salta och peppra och rör om försiktigt. Blanda till sist ner rucolasallat strax före serveringen. =) Super gott!

    Har länkat till tävlingen i min blogg här: http://jessiestavlingsblogg.blogg.se/2009/october/vinn-kokboken-maros-kok-grekisk-mat-ett-s.html#comment

    Och här är min mailadress: Jesssica.blogg@hotmail.com

    Hoppas på tur!
    /Jessica

    SvaraRadera
  7. En enkel men ack så god grekisk sallad slår allt!
    Tomat...gurka...rödlök...olja...oliver... o fetaost i mängder!!!

    SvaraRadera
  8. Vilka härliga recept att prova - här kommer mitt (eller min dotters så vid en ev vinst så får självklart hon den underbara boken):

    Kyckling med fetaost, rödbetor & spenat 4 pers

    Du behöver följande:

    8 st kycklinginnerfiléer - (alt 4 hela filéer)
    500 g rödbetor
    200 g färsk spenat
    200 gram fetaost
    3 msk balsamvinäger
    1-2 msk flytande honung
    salt, grovmalen svartpeppar

    Gör så här:

    Koka rödbetorna mjuka i en kastrull - skala och skär i mindre bitar.

    Hetta upp stekpannan - häll i rödbetorna, tillsammans med balsamvinägern, ringla över den flytande honungen och låt koka ihop. Häll över i en ugnssäker form.

    Sätt ugnen på 225 grader

    Bryn kycklingfiléerna i nästan färdiga i stekpannan - lägg ovanpå rödbetorna.

    In i 225 graders ugn ca 10-15 min.

    Under tiden - skölj spenaten.

    Fördela spenaten direkt över den ugnsvarma kycklingen/rödbetorna - smula över rikligt med fetaost - färdigt att avnjuta!

    Här kommer dotterns mailadress: saralisen@hotmail.com

    SvaraRadera
  9. Grekisk kyckling gryta

    4 pers

    Du behöver:

    400 gram kyckling filé
    1 st gul lök
    1 st normalstor Zuccini
    1 dl grädde
    3 dl cremè fraiche
    1 dl soltorkade tomater
    250 gram fetaost
    lite olivolja till stekningen

    Hacka lök, skiva zuccini och dela kyckling och feta ost i tärningar.

    Bryn kycklingen och löken och zuccinin. Blanda i grädde och cream fraische. Lägg i soltorkade tomater och feta på slutet. Servera med valfri pasta.

    SvaraRadera