Surdeg av rågmjöl

Ja, då har jag gjort min första surdeg :-) Jag har tidigare gjort bröd på surdeg som bara stått ett dygn men den här degen har stått i 3 dygn. Jag gick efter receptet i "Vår kokbok" som lyder så här:

Dag 1 kväll:
1½ dl vatten
1 tsk honung
1½ dl rågmjöl

Dag 2 morgon:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 2 kväll:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 3 morgon:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 3 kväll:
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Skölj en skål med hett vatten. Blanda sedan ljummet vatten, honung och rågmjölet i skålen. Täck med plast och ställ på ett varmt ställe. Fyll sedan på med ljummet vatten och rågmjöl varje morgon och kväll i två dagar. Efter sista påfyllningen är degen färdig att användas. Förvara surdegen i kylen och mata den sparade degen en gång i veckan med ½ dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 tsk honung 1 gång i månaden.

Kommentarer