Pastagratäng


Igår eftermiddag hade jag min kompis Ulrika på besök, hon skulle äta middag med oss innan vi två skulle på en föreläsning med Blossom Tainton. Vad ska man bjuda på? Det blev till slut enkel men god pastagratäng. Ibland använder jag en ostsås och häller över men idag körde jag utan, det gick lika bra med mozzarella på toppen tycker jag, kanske till och med godare..... Basen består av en köttfärssås fast till gratäng använder jag lite mer krossade tomater, idag hade jag dessutom i en burk med cocktailtomater, blev rätt fint när man såg dom hela små tomaterna i såsen. Jag tror maten gick hem hos Ulrika eller vad säger du?

Ingredienser:
800 g nötfärs
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk cocktailtomater
ca 3-4 msk tomatpuré
salt och peppar
herbes de provance (rätt mycket)
en skvätt kalvfond
500 g penne (eller någon annan pasta)
2 paket mozzarella á 125 g
torkad oregano
Gör så här:

Hacka gul och vit lök. Bryn i olivolja i en stekpanna, tillsätt färsen och bryn den. Tillsätt tomatpurén, salt, peppar och herbes de provence. Bryn i några minuter. Tillsätt tomaterna på burk och kalvfonden. Låt gärna stå och puttra på svag värme så länge det går, minst 1 timme.

Koka under tiden pastan. Häll pastan i en ugnsform, över med köttfärssåsen. Skiva mozzarellan och lägg över färsen. Krydda med lite extra svartpeppar och oregano. In i ugnen på 225 grader i ca 13 min. Servera ihop med en sallad.









Kommentarer

  1. Vilken smarrig gratäng! Jag gillar de där cocktailtomaterna på burk. De smakar trevligt syrligt och precis som du säger blir det snyggt med små, hela tomater.
    Massa hälsning från fröken Dill

    SvaraRadera

Skicka en kommentar