fredag 9 oktober 2009

Lingonsylt utan tillsatser

Har börjat kolla lite mer på det här med tillsatser och e-nummer i maten. När man väl står i butiken och jämför produkterna med varandra så blir man ju helt chockad ibland, det är så mycket tillsatser i maten! Ett exempel är lingonsylt. Min dotter vill gärna ha lingonsylt till tex pannkakor, köttbullar mm. I lingonsylten vi hade hemma fanns det natriumbensonat och kaliumsorbat som båda två kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av astmaanfall och utslag särskilt hos personer som inte tål acetylsalicylsyra. Kan också orsaka hyperaktivitet hos barn.

Ja, lingonsylt är ju inte så svårt att göra själv så jag gick och köpte färska lingon och tillsatte socker. Klart! Enkelt och utan alla konstiga tillsatser.


Så här gjorde jag:
Ta 1 kg lingon och lägg i en kastrull, tillsätt ca 3-4 dl vatten. Hetta upp långsamt på medelvärme och låt småputtra i ca 15 min. Tillsätt sedan ca 7 dl socker (beroende på hur sött du vill ha det) lite i taget, rör tills sockret har löst upp sig. Häll upp på rengjorda glasburkar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar