söndag 11 oktober 2009

Hemlagade köttbullar

Har ni känt lukten när man öppnar ett paket fabriksköttbullar tex mamma Scan? Luktar rätt unket och jag har läst mig till på nätet att anledningen till detta är att köttbullarna friteras i kotalg. Talg som bland annat används till fågelmat och lim. Hmmm......


Idag blev det till att göra hemlagade köttbullar. Funkar ju alltid till barn. Jag gjorde potatis till men min dotter ville absolut ha makaroner så det blev till att koka det också :-)

Ingredienser:
800 g nötfärs
1 ägg
ca 1 dl havregrädde
2 msk havrekli
salt och peppar
örtagårdskryddor
ca 1 tsk dijonsenap
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor


Hacka den gula löken och bryn i stekpanna tills den blir glansig. Hacka eller pressa vitlöksklyftorna. Knäck ägget i en bunke, tillsätt grädden, havrekli, senap och kryddorna. Blanda runt. Tillsätt färsen och löken. Blanda väl, går faktiskt bäst med bara händerna. Rulla till lagom stora bollar och stek i smör, några i taget.Jag gjorde en brunsås till genom att fylla på med lite smör i stekpannan efter jag stekt klart köttbullarna, tillsätt ca 2 msk mjöl, vispa runt och tillsätt vatten till lagom konsistens, ca 1 dl havregrädde, soja, salt och peppar.

Serveras med kokt potatis, någon kokt grönsak tex broccoli och lingonsylt.

3 kommentarer :

 1. Ja, tacka vet jag riktiga hemlagade köttbullar, dock brukar dom köpta funka som träningsgodis till hundarna =).

  Ha en bra måndag!

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Lukten som ibland känns vid öppnandet av en förpackning med Mamma Scans köttbullar är en kombination av flera orsaker. Lök och vissa köttråvaror innehåller ofarliga svavelföreningar som ibland kan finnas mer koncentrerat i paketet. Den här ofarliga, men ibland lite påträngande, doften försvinner när paketet varit öppnat en stund.

  En av anledningarna till att den uppstår beror på vår snabba process som innebär att köttbullen steks, kyls ner och förpackas omedelbart. Det i sin tur ger hög livsmedelssäkerhet och den vill vi inte tumma på. Men vi fortsätter vår forskning för att hitta ett sätt att eliminera den doft som finns när paketet öppnas.

  Köttbullarna friteras i certifierad palmolja.

  Hälsningar
  Laila, Scan AB

  SvaraRadera
 3. Laila, va kul att du svarade.
  Det är ju bra att ni tagit bort kotalgen men att ersätta den med palmolja är ju inget bra alternativ. Den är varken bra för miljön eller vår hälsa. Det kan man läsa mera om här på Naturskyddsföreningens hemsida: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/skog/tropisk-skog/palmoljeplantager/
  Palmoljan innehåller mycket mängd av mättat fett vilket vi ju alla vet inte är bra.

  SvaraRadera