lördag 12 september 2009

Pizzatajm


Idag var det Pizzadags, inte köpepizza utan hemgjord pizza......såklart :-)
Min pizza är italieninspirerad och ska förstås intagas med ett gott glas rött vin...eller två....

Det här behöver du till degen:
1/4 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
½ tsk salt
3 msk mjölk
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och blanda med lite av vattnet samt salt. Tillsätt resten av vattnet, mjölk, olja och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Bearbeta degen i ca 10 min med en träslev eller tills den inte klibbar. Ta lite mer mjöl om det behövs. Forma degen till en boll och lägg den i bunken. Pensla lite olja på degen, täck med handduk och låt degen jäsa i minst 40 min.

Värm ugnen till 260-275 grader. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Lägg den på plåten och tryck ut den till den har fyllt plåten. Degen räcker till en plåt med måtten 54x34 cm.

Övriga ingredienser:
Tomatsås, köpt eller egengjord
Mozzarella, det är bäst med pizzamozarella, då blir pizzan inte så blöt
Gul skivad lök
Skivade tomater
Soltorkade tomater i bitar
Skivade färska champinjoner
ca 200-300 gram nötfärs
pressad vitlök
olivtapenade
flingsalt
torkad oregano
Gör så här:
Börja med tomatsåsen, sprid ut den över hela degen. Skiva sedan mozzarellan och lägg ut den. Lägg på gul lök och champinjonerna. Sprid ut färsen och dom soltorkade tomaterna. Lägg ut dom skivade tomaterna, pressa över vitlök, ca 3 klyftor. Klicka ut lite tapenade här och där. Salt och rikligt med oregano. In i ugnen ca 12 min.

Servera med en enkel pizzasallad gjord på vitkål och en dressing med 6 delar olivoja och 2 delar vitvinsvinäger, salt och peppar. Enklast är att köra vitkålen i matberedaren. Gör gärna salladen några timmar innan pizzan så den får stå och dra till sig dressingen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar