tisdag 22 september 2009

Hummerpremiär

Igår gick startskottet för årets Hummerpremiär. Första måndagen efter den 20 september kl. 07.00 är det som gäller. Den första hummern som såldes på Göteborgs Fiskauktion i morse gick för 1110 kr kilot! Förra året var det högsta priset 2170 kr kilot.
Min sambo brukar vara med på hummerfisket nästan varje år tillsammans med sin bror. I år är båten såld men förhoppningsvis så blir det ändå hummerfiske tillsammans med en kompis vars båt funkar för hummerfiske.

För att skydda arten så får man inte fånga för små humrar, minimimåttet är 8 cm mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant. Om detta mått är mindre skall hummern genast släppas tillbaka i havet. Detta gäller även honor med yttre rom.

Vi brukar tillaga humrarna på ungefär samma sätt som med kräftorna, fast längre tid såklart. Återkommer med recept framöver om det blir någon fångst! Vi har tidigare gjort hummerfond av skalen som vi har använt till nyårsaftonens hummersoppa. Vilken lyx, riktigt gott!!!
Lite bilder ifrån förra årets fångst:

3 kommentarer :

 1. Oj vilken lycka, Hummer är ju det godaste bland Skaldjur. Hummersoppa till Nyår, det låter härligt.
  Hade hummer på menyn när jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn. Blev en hel del smakprov i Kallskänken. Var ju tvungen att kvalitetskontrollera ;)

  SvaraRadera
 2. Hummerfiske låter fantastiskt spännande! För att inte tala om hur gott det är med hummer. Sådana delikatesser kan vi tyvärr inte få upp ur vatten här på ostkusten.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas verkligen dom får några humrar, till helgen åker burarna troligtvis i vattnet. Spännande....!!

  SvaraRadera