söndag 27 september 2009

Dags att sätta vitlöken!

Idag var det så dags att sätta vitlöken. Har sedan innan förberett jorden genom att tillsätta vedaska, ca 1-2 dl per m2. Har även tillsatt benmjöl. Både vedaskan och benmjölet höjer ph-värdet lite vilket vitlöken gillar. Har också blandat i rejält med kompost och luckrat upp jorden. Man kan välja att beställa vitlök ifrån nätet tex www.solbergagard.se/ eller http://www.lantbruksnet.se/tornvik/index.htm men eftersom det tillkommer frakt och porto så körde jag i år den snåla varianten och åkte till Plantagen och Blomsterlandet. Jag köpte 6 st lökar av sorten Sabadrome och 3 st lökar av sorten Thermidrome. Idag fick jag i ca 80 st klyftor i jorden men jag har fortfarande 2 lökar kvar som jag ska sätta på ett annat ställe.
Vitlöken vill ha humusrik jord, näringsrik, lucker, väldränerat. Sätt klyftorna med 15 cm mellanrum ca 6 cm djupt. Radavståndet ska vara ca 20 cm. Det kan komma upp lite blad innan vintern men dom överlever. Kommer dom inte innan vintern så brukar dom dyka upp tidigt på våren. Då är det även dags att ge dom rejält med gödsel tex hönsgödsel som man bara strör över jorden. Slutet av juli, början av augusti brukar det vara dags att skörda. Se bilder ifrån min skörd i år här.

Det blev ca 110 klyftor.....
4 kommentarer :

 1. Tack för tipsen! Av mina egna försök bidde det liksom ingenting - bara några tragiska små klyftor i all sin ensamhet. Men jorden har nog varit för blöt och tung.

  SvaraRadera
 2. Vilken fin blogg du startat. Kul att se en till med samma intresseområden.

  Må så gott/ Mimmi

  SvaraRadera
 3. Bra tips med vedaska. Jag har inte hunnit sätta vitlök ännu. Hoppas att det inte är för sent.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Nej då, det är absolut inte försent. Har själv inte satt alla mina ännu, köpte mer igår... :-)

  SvaraRadera