fredag 18 september 2009

Ättiksgurka


Jag odlar min Västeråsgurka i en drivbänk och den brukar trivas jättebra där. I år har gurkorna blivit lite försenade på grund av den kalla sommaren men vi har ändå fått litegrann så vi kan göra vår egen Ättiksgurka. Så här gör vi.......

Det här behövs:
1 kg små västeråsgurkor
1 medelstor gul lök
2 msk gula senapsfrön
2 msk fint tärnad pepparrot
15-20 dillkronor
10 små svartvinbärsblad

Lag:
3 dl vatten
3 dl ättiksprit (12%)
4 dl socker
1 dl salt
1 kryddmått alun

Gör så här:
Skölj gurkorna och borsta dem rena med borste så dom små taggarna försvinner. Skölj även dillkronorna och vinbärsbladen. Skiva gurkorna, jag gillar när dom är rätt tunna. Varva gurkskivorna i en burk (väl rengjord) med pepparrot, vinbärsblad, dillkronor, senapsfrön och lök i tunna skivor. Rör ihop lagen och ge den ett hastigt uppkok och låt den sedan svalna. Häll lagen i burken över gurkorna. Det verkar kanske vara för lite lag men gurkorna saftar sig snart så det kommer att täcka.

Gurkan är klar efter ca 2-3 veckor, smaka av efter ett tag för att se om den är klar. Håller sig i ca 4-5 månader om den står svalt.

2 kommentarer :

  1. härlig blogg! odling och matlagning är stora intressen för mig oxå. /jonna (tantgröön på odla.nu)

    SvaraRadera
  2. Tackar! Kollade in dina bloggar, hur orkar du göra så många :-) !!!Jättefina!

    SvaraRadera