Äppelsäsong


Jag har två äppleträd, ett med Ingrid-Marie äpplen som stod här när vi flyttade in.
Det andra trädet är jag lite mer stolt och försiktig med. Det är ett familjeträd som jag gjorde när jag gick en Trädgårdsutbildning i Varberg för ca 10 år sedan. Det består av 5 sorters äpplen. Än så länge är det bara 3 sorter som har gett frukt men dom är supergoda!

Jag har ju insett att man måste göra något mer med äpplena än bara att äta dom rakt upp och ner så idag blev det Äppelmuffins.


Jag är ingen hejare på att baka, för det mesta misslyckas jag men det här receptet är ifrån Leila bakar och då går det väl inte att misslyckas?? :-)

Ingredienser:
Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker



Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Blir ca 14 st små muffins.



Kommentarer