söndag 5 januari 2014

Köttgryta a´la Jamie Oliver på Rasmus 2 års kalas

köttgryta jamie oliver

Igår fyllde Rasmus 2 år och vi hade givetvis kalas för honom! Vi började dagen med att sjunga för honom och ge honom presenter sedan på eftermiddagen kom tjocka släkten för att gratta.

Höjdpunkten var givetvis när Rasmus fick en trehjuling :-)
Högst upp Elina och Robin, Milton deras son till höger. Isabella och Emelie längst ner till vänster och far och son till höger.
Jag hade lagat två olika grytor som vi bjöd på. Den ena var en kycklinggryta som heter Kokkinisto, det är en grekisk gryta som jag bloggat om tidigare. Så himla god!! Den andra blev en ny gryta som jag hittade i min nya kokbok med Jamie Oliver: nya Mat för hela året. En egentligen väldigt enkel gryta med de traditionella smakerna men med den stora skillnaden att man låter köttet ligga i en marinad över natten innan man tillagar det. Sedan stod den på spisen i 4 timmar och jisses vad mört köttet blev, det bara föll isär!

Ingredienser 10 port
3 gula lökar
2 kg högrev
2 stora morötter
6 vitlöksklyftor
8 cm apelsinskal
1 bouquet garni (lagerblad, en kvist timjan, en kvist slätbladig persilja)
1 kanelstång
10 svartpepparkorn
5 enbär
75 cl rödvin
1 1/4 dl rödvinsvinäger
4 msk vetemjöl (hoppa över om ni äter lågkolhydratkost)
olivolja
300 g pancetta (eller bacon)

Skiva upp 2 av de gula lökarna och lägg i en skål ihop med köttet skuret i mindre bitar. Tillsätt morötterna skivade i tjocka skivor, hela vitlöksklyftor, apelsinskalet, bouquet garni (knyt ihop kryddorna med steksnöre). Krossa svartpeppar och enbär och tillsätt till köttet tillsammans med vinet och vinägern. Täck och låt stå i kylen över natten.

Ta nästa morgon upp köttet ur marinaden och torka torrt med hushållspapper. Vänd köttet i mjöl.

Värm upp olivolja i en stekgryta och en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Salta och peppra. Lägg åt sidan.

Hacka den sista löken och lägg i stekgrytan tillsammans med pancettan. Fräs på några minuter. Lägg i köttet och den sparade marinaden tillsammans med grönsakerna. Täck ev upp med vatten men inte för mycket. Låt sjuda under lock i 4-5 timmar. Smaka ev av med mer salt och peppar.

Detta serverades till kokt potatis för de som äter det och riven stekt blomkål till oss andra ;-)

Till efterrätt blev det hemmagjord glass, receptet på den kommer senare.

En tallrik med båda grytorna på!

Vi fick gryta till lunch idag också, nästan ännu godare än igår!

3 kommentarer :

  1. Mmmm, låter jättegott!!
    Lärde mig på Mitt Kök på TV4 imorse vad bouquet garni var ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha, ja ibland är tv:n bra! Kram!

      Radera
  2. Jag gillar långkok, så gott och väldigt smidigt. :-)

    SvaraRadera