tisdag 13 december 2016

Gravad lax till jul på 3 sätt

Trot eller ej men det är faktiskt julafton nästa helg! Jisses vad tiden springer iväg.

Ska du göra egen gravad lax så är det dags att börja nu eller i alla fall dags att börja inhandla lax. Laxen ska ju nämligen frysas i 2 dygn innan man kan börja grava den eller i alla fall så var rekommendationerna så förut, tror dom har ändrat på det men för att vara på den säkra sidan så.....

Nedan kommer tips på 3 goda gravningar (heter det så???). Alla tre är supergoda men snyggast är ju den rödbetsgravade 😄 Gravar du egen lax eller köper du färdig?? Det är absolut inte svårt och det blir faktiskt mycket, mycket godare att göra den själv så testa!! Berätta gärna efteråt hur det gick 😉

saffransgravad lax
Saffransgravad lax


Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn (lite mindre om du inte vill ha det så starkt)
1 påse saffran (eller 2 om du vill ha mycket saffranssmak)
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.

rödbetsgravad lax
Rödbetsgravad lax


Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
½ dl salt
½ dl socker
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron
Lägg laxen i en form eller fat. Blanda salt och socker i en skål och fördela över laxen i ett jämnt lager.

Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen och lägg i en påse. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.

apelsingravad lax
Apelsingravad lax



Ingredienser apelsingravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
½ dl salt
½ dl socker
skalet från två apelsiner (jag tog blodapelsin)
saften från två apelsiner
en knippe dill

Lägg laxen i en form eller fat. Blanda salt och socker i en skål och fördela över laxen i ett jämnt lager.

Pressa över apelsinsaften och fördela skalet över laxen. Hacka dill och fördela även den över laxen. Här är det bra om laxen redan ligger i påsen som den ska gravas annars försvinner en del av apelsinsaften.

Plasta in laxen och lägg i en påse. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor.

gravad lax
Egengjord gravad lax



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar