onsdag 6 januari 2016

Gratinerad hummer med gott ekologiskt vitt vin

Så himla fantastiskt god blev den här gratinerade hummern! Min sambo fiskar ju egen hummer och hummer ska givetvis så långt det går ätas färsk och naturell tycker jag men när dom kommer ifrån frysen så är det ok att göra annat med den som tex gratinera ;-) Så här gjorde jag:

gratinerad hummer
Stuvningen som blir över kan man lägga i en liten form och strö över ost, ät med sked, gott, gott!

Ingredienser för 2 personer
2 humrar
en halv gul lök eller 2 scharlottenlökar
smör
3 dl vispgrädde
1 tsk konjak
2 äggulor
1-2 msk hackad dill
lite färsk persilja
riven ost tex parmesanost
salt och peppar

Hacka löken och fräs i en kastrull i smör tills den mjuknar. Tillsätt grädden, dill, persilja och konjaken och låt koka upp. Koka några minuter medans du rör om.

Ta kastrullen åt sidan och vispa ner äggulorna, salta och peppra.

Klyv humrarna på mitten och ta bort magsäcken. Ta ut hummerköttet, även ur klorna och grovhacka. Lägg ner i grädden. Lägg upp hummerskalen i en ugnsform och fyll med stuvningen. Riv över osten.

In i ugnen på hög värme och kör 5-10 min. Ta ut och njut tillsammans med ett gott vitt vin (eller champagne).




gratinerad hummer
Färdig att ätas!

gratinerad hummer

Vi drack ett jättegott vin till hummern som kommer ifrån Nya Zeeland. Gardo & Morris Organic Sauvignon Blanc. Ett ekologiskt vitt aromatiskt vin med inslag av päron, krusbär, svartvinbärsblad och citron. Hög i fruktsyra men låg i sockerhalten vilket är kanonbra! Passar utmärkt till fisk och skaldjur och vi ger detta vinet högt betyg :-) Finns på Systembolaget med nr 6339, kostar 99 kr.

gardo & morris
Gardo & Morris, Organic Sauvignon Blanc



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar