måndag 23 juni 2014

Mitt bidrag till Årets grillmästare 2014 - en grekisk inspirerad rätt

Med nedan recept tänkte jag vara med och tävla om att bli Årets grillmästare 2014, en bloggtävling som anordnas av Ica. Från den 1 juli behöver jag er hjälp, då startar själva röstningen, återkommer givetvis om detta, tills dess.....njut av mitt recept ;-)

Den här rätten gjorde jag förra helgen när min dotter fyllde år, en grekisk inspirerad rätt som bestod av souvlaki på lamm, dvs grillspett med lammkött och paprika. Till detta blev det grillad sparris, tzatziki, en basilikamajonäs och färskpotatissallad med fetaost. Mycket gott!

årets grillmästare 2014


Ingredienser lammspett
en bit lammstek
Adams rib rub eller någon annan torr rubbing som helst ska innehålla papaya
olivolja
skalet från en citron
färsk rosmarin
en pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
paprika, gärna i olika färger

Skiva upp lammsteken i lagom stora bitar. Häll på rubbingen och lägg köttet i en plastpåse, in i kylen över natten.

Blanda ihop olivolja, citronskal, hackad färsk rosmarin, vitlök, salt och peppar i en skål. Ställ åt sidan.

Skär upp paprikan i mindre bitar. Trä upp köttet varvat med paprikaskivor på träspett som fått ligga i vatten någon timme. Pensla väl med marinaden. Lägg på grillen och pensla med marinaden flera gånger under grillningen.

tzatziki

Tzatziki
2-3 dl grekisk yoghurt
½ gurka
2 vitlöksklyftor
torkad oregano
2 msk olivolja
salt och peppar

Riv gurkan på ett rivjärn och lägg i en sil. Salta väl och blanda runt. Låt rinna av medans du gör resten.

Blanda ihop yoghurten med pressade vitlöksklyftor. Krydda med oregano, peppar och salt.

Pressa vattnet ur gurkan och lägg i skålen med yoghurten, rör runt. Tillsätt lite olivolja och rör runt, ev extra oregano. Ställ in i kylen och låt stå en stund innan servering.

basilikamajonäs


Basilikamajonäs
2 hela ägg
4 dl enkel rapsolja
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
en stor näve färska basilikablad

Alla ingredienser måste vara rumstempererade. Knäck ner äggen i en hög bunke, tillsätt dijonsenap, vitvinsvinäger och oljan. Ställ ner en stavmixer i botten och sätt igång. Kör runt ett tag till lagom konsistens. Tillsätt salt, peppar och basilikabladen. Kör igång mixern igen tills bladen är mixade. Häll upp i en skål.

färskpotatissallad med fetaost


Färskpotatissallad med fetaost
färskpotatis
1 dl mandel
1 vitlöksklyfta
2 dl hackad dill
1 dl olivolja
saften från en citron
salt och peppar
en färsk rödlök
en näve sugersnap
en knippe sparris
1 pkt fetaost

Skrubba och koka färskpotatisen i rikligt saltat vatten ca 15 min. Låt svalna och dela sedan i mindre bitar och lägg i en stor skål.

Mixa ihop mandel, vitlök, dill, olivolja, citron, salt och peppar. Häll över potatisen och rör runt.

Dela sparrisen i mindre bitar. Dela sugersnapen på längden. Koka sparrisen ca 4 min, sugersnapen endast 1 min. Skiva rödlöken och lägg alla grönsaker i skålen med potatis. Smula över fetaosten och rör runt.

Till detta grillade jag även sparris som penslades med samma marinad som lammspetten.


Jag tävlar i årets grillmästare 2014 Sommaren och grillsäsongen är här! Testa att byta ut köttet och istället grilla vegetariskt, på ICA.se hittar du de bästa vegetariska grillrecepten.








2 kommentarer :

  1. Ser mkt gott ut och jag hoppas att det kommer gå jättebra för dig. Jag kommer att rösta på dig! Ha en underbar sommar! Hälsningar Södermanland

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig grillrätt. Potatissalladen ser riktigt smarrig ut! Lycka till i tävlingen!

    SvaraRadera