Innis & Gunn Spiced Rum Finish

Ja, precis som namnet antyder så är denna alen spetsad med rom. Den har helt enkelt fått lagrat på fat som tidigare innehållit karibisk kryddad rom. I alen har aromatic malt (en malt som ger en stark maltarom och djup färg) använts för att ge ölet en knäckig ton som kompletterar de kryddiga tonerna från romen. För att balansera detta på ett perfekt sätt har den engelska humlen Whitbread Golding Variety lagts till för en livfull humlekaraktär och beska.

Alen är bärnstensfärgad och doftar äpplen, päron, torkad frukt och ek. Den har tydlig smak av romen och mycket humlesmak.

Innis & Gunn Spiced Rum Finish släpptes i en limiterad utgåva av 30,000 ex på Systembolaget den 1 november 2011.

Artikelnummer:
11619-03
Pris: 26.90 kr
Alkoholhalt: 6,9 %


Historien bakom Innis & Gunn tycker jag är rätt så rolig och i intressant, läs här:
Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld.
Ja, vad tyckte vi om det då, jo, riktigt gott faktiskt, romsmaken märks av tydligt och det är mycket smak i alen. Den får 4 av 5 poäng av oss!

Kommentarer