söndag 9 maj 2010

Mascarpone cheesecake


Om ni såg "Leila bakar" förra gången så tyckte ni säkert som jag att hennes mascarpone cheesecake såg jättegod ut och jag kan tala om för er att det var den också! I lördags så gjorde jag denna otroligt goda cheesecaken, lite annorlunda med tanke på mascarponeosten. Gjorde ju även hennes cheesecake med blåbär för ett tag sedan, den var också jättegod, lite kul med variation till den "vanliga" cheesecaken.



Ingredienser:
4 st ekologiska ägg
1½ dl strösocker
rivet skal från 1 citron
250 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
300 g digestivekex

Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke. Rör ner mascarponen.

Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.


Frys smeten i 3–4 timmar.
Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.

Servera med skivade bär, jag använde mig av blåbär och hallon.

8 kommentarer :

  1. Åhh vad god den såg ut! Barnen beställde cheesecake i fredagskväll men jag orkade inte, även igår.... vi får väl se när jag får energin till det :) Man kanske skulle testa denna när man ändå har mascarpone hemma :) mums mums!!!

    Kraaaaam Stina

    SvaraRadera
  2. Vad sugen jag blir

    SvaraRadera
  3. Hejsan, jag hittade dig genom varjedag.nu...blev sa otroligt frestad av din harliga mascarpone tarta! Jatte duktigt, nu ska jag fortsatta att snoka runt lite:)
    Kramar fran regniga Milano:)

    SvaraRadera
  4. Å vad gott! Alltid kul att prova en ny twist på cheesecake:)

    SvaraRadera
  5. Hon sa ju att det var det godaste hon gjort, håller du med? :)

    SvaraRadera
  6. Ser jättegott ut. Jag tycker det är svårt att hitta några bra recept med mascarpone, tiramisu borträknat.

    SvaraRadera
  7. Mmmmums! Denna serverade vi som en av två efterrätter på Nyår! Det var smaskens!! Jag brukar annars göra den vanliga med filadelfia - men denna kändes fräsckare, kanske pga citronen!?
    God fortsättning på det nya året och tack för en fin blogg! Jag kommer komma tillbaka!

    SvaraRadera
  8. Härligavardag: kul att du gillade och kul att du kommenterade, alltid kul att få höra att ni testat recepten!

    SvaraRadera