måndag 19 april 2010

Potatisgratäng med jordärtskocka


Oj, oj, den här potatisgratängen var verkligen jättegod! Hittade receptet i en bilaga till GT, "Leva & Bo". Har faktiskt aldrig använt mig av jordärtskocka förut men det som jag tror gjorde mycket av den goda smaken i den här gratängen är sardellerna och den härliga lökblandningen.

Den här måste ni bara testa! Så här gjorde jag:

Ingredienser för 4 portioner:
1 gul lök
smör att steka i
1 msk socker (gärna rårörssocker)
1 tsk torkad timjan
1 msk balsamvinäger
400 g potatis
300 g jordärtskocka
6 sardeller
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar
2 dl riven ost, gärna en vällagrad
½ ask körsbärstomater
olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och strimla löken. Stek den i smör på låg värme ca 7 min. Tillsätt socker, timjan och balsamvinäger och puttra några minuter.

Skala potatis och jordärtskockor, skiva. Lägg jordärtskockorna i citronvatten tills dom ska användas annars missfärgas dom.

Hacka sardeller och vitlök.

Blanda creme fraiche, grädde och mjölk, krydda med salt och peppar.

Smöra en ugnsform och varva potatis, jordärtskockor och lökblandningen med osten, sardellerna och vitlöken. Salta och peppra mellan varven.

Slå över gräddblandningen och in i ugnen på 45 minuter.

Halvera tomaterna och blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg i ett durkslag och låt dom rinna av en liten stund. Lägg över tomaterna när det återstår 15 min av gräddningstiden.

Jag serverade gratängen med helgrillad kyckling och grillad sparris. Smaskens!



Sparrisen rullar jag bara i olivolja och grillar i grillpanna, strö lite flingsalt över dem.

2 kommentarer :

  1. Det såg inte alls dumt ut! Mums...

    SvaraRadera
  2. Kul sätt att variera den hederliga potatisgratängen! Sardeller är väl fantastiska? De passar till det mest oväntade!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera