måndag 5 april 2010

Lammstek med ugnsbakade tomater


Den här lammsteken var ju som sagt tänkt att göra på påskafton men eftersom jag blev sjuk i halsfluss så gjorde vi den igår istället. Receptet kommer ifrån Jamie Oliver och kallas "Femtimmarslamm". Eftersom jag använde en lite mindre stek (1½kg) så räckte det dock med 4 timmar. Köttet blir otroligt mört och det blir otroligt god smak på skyn. När steken var klar så tillsatte jag kalvfond och lite grädde ca 1 dl och även lite maizenamjöl till skyn och serverade den till lammet och grönsakerna.

Ingredienser:
1½ kg lammstek
några potatisar
3 st palsternackor
3 st morötter
6 små röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
färska örter, tex timjan, rosmarin och lagerblad
salt och peppar
75 cl vitt vin
50 cl vatten
olivolja



Börja med att bryna lammsteken i olivolja, salta och peppra. Tillsätt rödlöken delad i stora bitar, skivad vitlök och skivad bacon. Låt bryna några minuter.



Lägg över allt i en stor ugnsform, tillsätt morötter, palsternacka och potatis skalade och skurna i stora bitar. Tillsätt örterna runt om steken, häll över vinet och vattnet. Salta och peppra grönsakerna.



Lägg folie över formen, in i ugnen på 170 grader i 4 timmar, har du större stek så tar du 5 timmar.



Ingredienser till ugnsbakade tomater:
ca 30 körsbärstomater
ca 4 msk olivolja
salt och peppar
örter tex oregano och timjan
1 tsk socker

Lägg tomaterna i en ugnsform, blanda ihop olivolja, kryddor och socker och häll över tomaterna, rör runt så tomaterna blir täckta.

In i ugnen ihop med lammet den sista timmen.



Servera allihopa tillsammans med den goda skyn och såklart ett gott rött vin!!

5 kommentarer :

  1. Låter uderbart gott - måste jag prova nästa gång jag hittar en fin lammstek.

    SvaraRadera
  2. Håller med! Helt underbart gott...

    SvaraRadera
  3. Mums, lamm är nåt som jag ibland kan ha lite svårt för men rätt tillagad då är det riktigt kalasgott. Detta ser ut att vara kalasgott verkligen! Gott

    SvaraRadera
  4. Skönt att du mår bättre!
    Lammet lät gott och de där tomaterna såg bara FÖR underbara ut! Bakning koncentrerar tomatsmaken så bra också.
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera