Hösten är här och med hösten kommer ju lite mer mustig mat, husmanskost, grytor osv. Fick köpt ett rådjur häromdagen och förutom rådjurssadeln som jag kommer tillaga lite senare i år så fanns det ju förstås också några stekar som vi benade ur.
Vad gör man med en rådjursstek då förutom att köra den i ugnen? Ja man kör den i grillen förstås! :-)
Förberedde grillen för low and slow vilket betyder att man lägger köttet där det inte är någon glöd och kör på låg värme. Körde ca 130 grader tills steken kom upp i 56 grader vilket tog ca 1 1/2 h.
Till steken blev det också en rödvinssås:
extra smörklick
Hacka löken och skiva moroten. Smält smör i en kastrull och fräs på löken och moroten någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till. Strö över stevia strö och låt det karamelliseras. Häll över balsamvinägern och låt koka till en sirapsliknande konsistens.
Häll på vinet och låt det reduceras ner till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 min. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt reducera ner till hälften. Red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar. Blanka av såsen genom att lägga i en klick smör.
Serverades till kokt färskpotatis och kokta morötter. Så gott! Rådjurssmaken är verkligen speciell. Vi har ätit en hel del vildsvinskött under sommaren vilket har varit supergott men det här var en helt annan smak. Tur vi känner en jägare som vi kan köpa både vildsvin och rådjurskött av för det här var inte sista gången ;-)
Kommentarer
Skicka en kommentar