Tänkte tipsa er om en supergod efterrätt så här dagen innan nyårsafton. Den här gjorde jag förra nyår. Inte värdens nyttigaste men ibland så äter även jag socker ;-)
Det blev en citronmousse med hallonsås och vaniljglass. Receptet hittade jag på mathem.se. Riktigt gott. Gott med den syrliga moussen och den sötare såsen, till och alla barn gillade den ;-)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Separera äggvitor och gulorna och lägg i varsin skål. Vispa gulorna med hälften av sockret tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt salt och lemoncurd och vispa ihop till en slät smet.
Vispa äggvitorna med resten av sockret till en maräng.
Ta upp gelatinbladen och lägg dem i en kastrull med 1 msk vatten. Låt smälta medans du rör runt. Tillsätt skal och saft från citronerna och tillsätt sedan till lemoncurdsmeten. Blanda runt.
Vispa grädden fluffigt och blanda ner, tillsätt till slut marängen och blanda till ett fluffigt mos.
Fördela moussen i glas och ställ in i kylen minst 4 h men gärna över natten.
Lägg hallonen och florsockret i en kastrull och värm upp. Mixa med en mixerstav och passera sedan genom en sil. Ställ kallt.
Montering: ta ut moussen ur kylen, häll över sås och en sked vaniljglass, strössla över valnötter och servera.
Det blev en citronmousse med hallonsås och vaniljglass. Receptet hittade jag på mathem.se. Riktigt gott. Gott med den syrliga moussen och den sötare såsen, till och alla barn gillade den ;-)
Ingredienser 8 portioner
4 st gelatinblad
4 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 krm flingsalt
2 dl lemoncurd
2 st ekocitroner
2,5 dl vispgrädde
Hallonsås
500 g frysta hallon
6 msk florsocker
+vaniljglass och valnötter
Separera äggvitor och gulorna och lägg i varsin skål. Vispa gulorna med hälften av sockret tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt salt och lemoncurd och vispa ihop till en slät smet.
Vispa äggvitorna med resten av sockret till en maräng.
Ta upp gelatinbladen och lägg dem i en kastrull med 1 msk vatten. Låt smälta medans du rör runt. Tillsätt skal och saft från citronerna och tillsätt sedan till lemoncurdsmeten. Blanda runt.
Vispa grädden fluffigt och blanda ner, tillsätt till slut marängen och blanda till ett fluffigt mos.
Fördela moussen i glas och ställ in i kylen minst 4 h men gärna över natten.
Lägg hallonen och florsockret i en kastrull och värm upp. Mixa med en mixerstav och passera sedan genom en sil. Ställ kallt.
Montering: ta ut moussen ur kylen, häll över sås och en sked vaniljglass, strössla över valnötter och servera.
Kommentarer
Skicka en kommentar