Saffransgravad lax

Igår tipsade jag om en klassiskt gravad lax, idag tänkte jag tipsa om en smaksatt lax och så här i adventstider passar det ju förstås med saffran ;-) Anpassa mängden saffran efter hur mycket du gillar saffranssmaken, jag tog 1 påse. Tänk på att laxen ska gravas i 48 timmar så du börjar i tid.

saffransgravad lax
Saffransgravad lax

Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca 1 dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn (lite mindre om du inte vill ha det så starkt)
1 påse saffran (eller 2 om du vill ha mycket saffranssmak)
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.


Kommentarer