Att grilla hel kyckling är enkelt och blir alltid väldigt gott. Inte alls torrt bara man inte kör för länge och inte allt för hög värme. Jag brukar även köra rökspån så det blir lite härlig färg och röksmak på kycklingen.
Ett tips för att få den extra god är att sticka in smör under skinnet som sakta får smälta ner. Smaksättningen bör också ske under skinnet.
Ungefär 1 h i grillen brukar vara lagom. Jag serverade min kyckling med ugnsgrillade grönsaker och en bearnaisesås. Supergott!
Hacka kryddorna och lägg i en skål, salta och peppra. Häll över lite olivolja så det blir lite som en smet. Lyft upp skinnet på kycklingen över bröstfiléerna. Tryck in kryddblandningen. Lägg även en bit smör över vare filé. Dela en citron (eller apelsin) och lägg in varsin halva i öppningen i kycklingen.
Om du vill så knyter du ihop kycklingen med steksnöre, inte nödvändigt men den håller ihop bättre då. Ev kryddor som blir över smetar du över hela kycklingen. Salta lite extra.
Förbered grillen för indirekt grillning. Lägg sedan kycklingen på den sidan som det inte är glöd, släng på lite rökflis, på med locket och håll runt 200 grader i 1 h.
Låt kycklingen vila, gärna minst 20 min, stycka sedan upp den och servera med övrig mat.
Ett tips för att få den extra god är att sticka in smör under skinnet som sakta får smälta ner. Smaksättningen bör också ske under skinnet.
Ungefär 1 h i grillen brukar vara lagom. Jag serverade min kyckling med ugnsgrillade grönsaker och en bearnaisesås. Supergott!
Ingredienser
1 hel kyckling (eller flera, jag gjorde 2 st)
smör
olivolja
färska kryddor, tex basilika, timjan och salvia
salt och peppar
en citron eller apelsin
ev steksnöre
Hacka kryddorna och lägg i en skål, salta och peppra. Häll över lite olivolja så det blir lite som en smet. Lyft upp skinnet på kycklingen över bröstfiléerna. Tryck in kryddblandningen. Lägg även en bit smör över vare filé. Dela en citron (eller apelsin) och lägg in varsin halva i öppningen i kycklingen.
Om du vill så knyter du ihop kycklingen med steksnöre, inte nödvändigt men den håller ihop bättre då. Ev kryddor som blir över smetar du över hela kycklingen. Salta lite extra.
Förbered grillen för indirekt grillning. Lägg sedan kycklingen på den sidan som det inte är glöd, släng på lite rökflis, på med locket och håll runt 200 grader i 1 h.
Låt kycklingen vila, gärna minst 20 min, stycka sedan upp den och servera med övrig mat.
Jag har skurit ner i kycklingbenen för att värmen ska nå ner till benet bättre och bli klart samtidigt som bröstfilén. |
Kommentarer
Skicka en kommentar