Har ni testat lammbog? Tillagar man den på rätt sätt blir den fantastiskt god! Jag har ett recept sedan tidigare då jag gjort lammbogen i ugnen, då kan man även ta tillvara skyn och göra en god sås men den här gången körde jag low and slow på grillen istället.
Jag köpte 2 st mindre lammbogar med ben hos vår lokala saluhall här på Hisingen, preppade den med goda kryddor och körde sedan på låg värme på grillen i sammanlagt 4 h. Blev supergott, kolla in rökranden och köttet blev jättemört. Så här gjorde jag:
Häll i olivolja i en skål. Mängden beror på hur stor bog du har men minst 1 dl, säkert 2. Blanda i hackad rosmarin, hackad vitlök, skalet från citronen, salt och peppar och blanda runt.
Gnid sedan in hela lammbogen med blandningen.
Förbered grillen för low and slow grillning. Dvs låg värme, ca 120-130 grader, briketterna på ena sidan, köttet på andra och sedan rökspån på.
Lägg på köttet och lägg på rökspånen på briketterna, på med locket och kör nu i 3 h, försök så långt det går hålla den låga värmen. Efter 3 h tar du ut bogen och virar in den i grillfolie, på grillen igen i ytterligare 1 h. Ta sedan ut och öppna upp folien. Låt svalna lite och skär sedan i skivor. Serverades denna gången med grillade grönsaker, färskpotatis och en kall örtsås.
Det här köttet blev fantastiskt gott, ni måste testa! Kanske redan till helgen? :-)
Så här ska det se ut, benen ska ha släppt från köttet. |
Jag köpte 2 st mindre lammbogar med ben hos vår lokala saluhall här på Hisingen, preppade den med goda kryddor och körde sedan på låg värme på grillen i sammanlagt 4 h. Blev supergott, kolla in rökranden och köttet blev jättemört. Så här gjorde jag:
Ingredienser
lammbog (storlek beroende på hur många ni är)
olivolja
skalet från en citron
2 stora vitlöksklyftor
färsk rosmarin
salt och peppar
Häll i olivolja i en skål. Mängden beror på hur stor bog du har men minst 1 dl, säkert 2. Blanda i hackad rosmarin, hackad vitlök, skalet från citronen, salt och peppar och blanda runt.
Gnid sedan in hela lammbogen med blandningen.
Förbered grillen för low and slow grillning. Dvs låg värme, ca 120-130 grader, briketterna på ena sidan, köttet på andra och sedan rökspån på.
Lägg på köttet och lägg på rökspånen på briketterna, på med locket och kör nu i 3 h, försök så långt det går hålla den låga värmen. Efter 3 h tar du ut bogen och virar in den i grillfolie, på grillen igen i ytterligare 1 h. Ta sedan ut och öppna upp folien. Låt svalna lite och skär sedan i skivor. Serverades denna gången med grillade grönsaker, färskpotatis och en kall örtsås.
Kolla in rökranden :-) |
Grillade lite grönsaker till...och korvar. |
Det här köttet blev fantastiskt gott, ni måste testa! Kanske redan till helgen? :-)
Kommentarer
Skicka en kommentar