tisdag 29 mars 2016

Sått både ute och inne och så blev det lammstek

God fortsättning på påsken! Har ni påsklov? Själv jobbar jag fram till onsdag men sedan är vi lediga torsdag och fredag och då ska vi tömma huset och flytta ut, pust :-)

Påskhelgen ägnades åt att packa och att greja lite i trädgården, så litegrann och plantera om tomaterna. Jag sådde faktiskt lite utomhus också även om det känns bra tidigt än så länge men känner att jag måste göra lite redan nu eftersom vi ju flyttar till helgen. Sedan får det bli att jag åker hit emellanåt och fyller på med andra fröer. Jag sådde iallafall bondbönor som ju tål lite kyla i jorden, rädisor, dill, persilja och bindsallat. Inomhus sådde jag squash, gurka, butternut squash och tagetes. Allt det där får åka ut i växthuset till helgen inklusive mina tomatplantor som jag planterade om. Får se hur det går att skicka ut dom såpass här tidigt, dessutom utan värme i växthuset men plasten sitter kvar iallafall. Wish me luck ;-)

lammstek med bakpotatis


Jag gjorde en lammstek i lördags som fick gå low and slow på grillen. Tog ca 2 timmar att komma upp i 60 grader och då höll jag ca 150 grader i grillen. Kryddade med dom klassiska smakerna såsom vitlök, citron, olivolja och timjan. Serverades till en bakad potatis som också gick i grillen, tzatziki och grillad spetskål. Mums!


Barnen fick förstås sina påskägg och blev så här glada:





fredag 25 mars 2016

Tips på påskmat och enkel majonäs

Har du fortfarande inte bestämt dig för vad du ska äta över påsken? Du vet väl att du kan söka på påskmat i min blogg genom att klicka på etiketten "påsk" som du ser i högermenyn. Då kommer alla mina påskrecept upp, bra va! ;-)

Nu börjas det grillas mer och mer här hemma. Även om jag ju grillar året om så blir det mer och  mer ju ljusare det blir ute. På påskafton tänkte jag köra lammsteken på grillen, low and slow, blir nog smaskens :-)

lammfilé
Lamm, fläskkött, spetspaprika och squash.

lammfilé
Härliga lammfiléer!


I helgen som gick grillade jag också lamm, lammfiléer, jättegott blev det. Gjorde också fläskspett och grillade spetspaprika och squash. En god enkel parmesanmajonäs till blev perfekt. Du vet väl hur man enklast gör sin egen majonäs? Inte massa rörande här inte utan använd stavmixern, superenkelt! Så här gjorde jag min majonäs med parmesan:

Ingredienser
2 hela ägg
knappt 4 dl rapsolja (ska vara en enkel)
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
en stor näve riven parmesanost
salt och peppar
ev några små sardeller

Knäck i äggen i en hög bunke, tillsätt senap och vinäger och låt stå och få rumstemperatur, iallafall 20 min. Häll i oljan och låt stå någon minut så du ser att oljan lagt sig överst. I med stavmixern och kör ihop, tar ca 30 s.

Häll upp i en skål och blanda i osten och kryddorna. Vill du ha sardeller i så har du med dom när du mixar, blir lite mer likt en caesardressing då ;-)

Weber

Grillat med parmesanmajonäs




tisdag 22 mars 2016

Påsktips! Lammstek och hel laxsida

Ja, vad ska vi säga om nyhetsflödet just nu? Börjar kännas väldigt otryggt tycker jag. Kan ju hända vad som helst var som helst känns det som. Har kollegor i Bryssel som dock är okej vilket ju känns skönt.

Vi går vidare till lite lättsammare saker såsom vilken mat vi ska äta till påsk. Tipsade ju om en fantastiskt god förrätt igår och idag tänkte jag tipsa om några huvudrätter som jag tycker passar utmärkt till påsk.

Precis som lax så hör ju lammet påsken till tycker jag. Att göra en lammstek är enkelt och blir fantastiskt gott. Det här receptet jag vill tipsa om är en örtkryddad lammstek med myntasås.

lammstek



Och så en laxrätt såklart ;-) Hel laxsida i ugnen eller på grillen blir ju alltid så himla gott. En god fräsch citronsås till blir perfekt!

hel laxsida

påsk

Av förklarliga anledningar så finns det inte en enda påskpryl här hemma hos oss, inte en enda liten påskblomma, känns konstigt men snart rivs ju vårt hus och vi flyttar hem till svärmor. Sista påsken i det här huset :-)

Imorgon bär det av till Stenungsbaden för jobbmöte. Dom har ju spa där och förhoppningsvis finns det lite tid att slappa och hoppa i poolen ;-)


måndag 21 mars 2016

Påsktips! Ceviche med lax och pilgrimsmusslor

Kortvecka denna veckan, härligt, och snart redan påsk, tiden springer verkligen iväg. Tänkte ge er lite tips på god påskmat så här i början i veckan så ni har god tid på er att fundera och sticka iväg och köpa ingredienser ;-)

ceviche med lax


Vi inleder med en förrätt som innehåller en ingrediens som ju är så himla mycket påsk, ja iallafall för mig ;-) nämligen laxen. Älskar lax i alla dess former och den här Cevichen blev fantastiskt god, ska nog göra den själv på påskafton. Så här gör man iallafall:

Ingredienser 4 port
en bit gravad lax (eller rå)
5 pilgrimsmusslor
en avocado
en mango
en lime
en passionsfrukt
en halv liten citron
en halv chili
1 tsk salt
en handfull färsk koriander

Skär laxen och pilgrimsmusslorna i små kuber och lägg i en skål. Skär avocado och mango i ungefär samma storlek och blanda med laxen och musslorna. Pressa över saften från limen och citronen och tillsätt passionsfruktens fruktkött, hackad chili, salt och hackad koriander. Blanda runt väl och låt stå i kylskåp ca 2 timmar innan servering.

Enkelt och snabblagat! Testar ni denna så återkoppla gärna hur det gick! :-)

ceviche med lax



tisdag 15 mars 2016

Rabattkod på Smakbox för mina läsare

Nu har jag fått min första Smakbox, spännande värre att öppna upp den. Massor med varor, dom flesta nya för mig faktiskt och dom flesta ekologiska, stort plus för det!

Som ni ser på bilderna nedan var det olika drickor, bland annat Capri sun, ekologisk och utan socker vilket gjorde barnen glada ;-) Chips, ingefärspulver, choklad, granola, majskakor (som var riktigt goda!), glutenfria knäckebröd, fond, majs osv.

smakbox

smakbox

smakbox

smakbox

smakbox

Nu kan mina läsare få prenumerera på Smakbox till rabatterat pris, ni får 15% rabatt på eran första Smakbox och är du snabb så får du alltså premiärboxen (som har lite fler varor än normalt) som ni ser på bilden ovan. Ange bara rabattkoden MATOCHODLA när du beställer :-)
  • Smakbox kommer varannan månad. Nästa box med nya överraskningar kommer i början av juni. 
  • Varje Smakbox innehåller ca 15 nya smaker och produkter och kommer till PostNords utlämningsställe.
  • Smakbox innehåller en bra mix av produkter som har noggrant utvalda ingredienser, smaker som överraskar, ekologiska och lokala alternativ och starka nyheter från stora varumärken.
  • Ca-pris i butik är 350-450 kr (premiärboxen har ett värde på 454 kr!)
  • Priset för prenumeration är endast 189 kr varannan månad


söndag 13 mars 2016

Kålblandning med flower sprouts och gott rött vin

Redan söndag här, dagarna rusar iväg som vanligt. Om 3 veckor ska vi flytta ut ur vårt hus och in hos svärmor. Sedan kommer grävarn och river vårt hus :-o Spännande värre! Ja, ni förstår ju säkert att det inte kommer bli lika mycket bloggande framöver men jag hoppas ändå ni står ut och hänger kvar.

Nu börjar iallafall ljuset komma tillbaka på kvällarna så att man faktiskt kan fota maten ute, så mycket roligare faktiskt och lusten att blogga blir större :-)

I fredags gjorde jag en köttfärssås (spaghetti till barnen) med en stekt kålblandning och en basilikamajonäs. Jag stekte på spetskål och vanlig kål men även något som jag aldrig testat förut nämligen "flower sprouts". Det är en förädlad brysselkål i form av en rosett med en mildare smak än brysselkålen men lite nötigare. Jag lät den gå med i pannan med den övriga kålen och ja, den var god, kan inte säga jag tyckte den smakade brysselkål utan mer "vanlig" kål. Men snygg är den!

flower sprouts


Köttfärsås, basilikamajonäs och kål


Till maten blev det ett gott rött vin som jag testade för första gången nämligen Carmen. Precis min smak på vin, rätt så kraftigt. Vinet kommer ifrån Anderna som har ett väldigt omväxlande klimat. Temperaturskillnaderna mellan natt och dag kan vara enorma och det går 200 dagar mellan blomning och skörd. Carmen är fruktigt, har inslag av svarta vinbär, viol och choklad.

Produktinformation
Carmen - Gran Reserva Cabernet Franc, 2012
Artikelnr: 6221

Pris: 119kr

Jättegott vin enligt min smak! Ekologiskt dessutom ;-)

Carmen
Carmen - Gran Reserva Cabernet Franc,


lördag 12 mars 2016

Vinnaren av Smakboxen är......

Ja, då var tävlingen om att vinna en Smakbox över och en vinnare finns, nämligen.....

My Thulin

Grattis My, jag mailar dig med vidare instruktioner :-)

Och för er som inte vann den här gången kan jag berätta att jag kommer dela med mig av en rabattkod på en Smakbox nästa vecka så håll utkik ;-)
smakbox



fredag 11 mars 2016

Snabblagad kycklinggratäng med mango och kokosmjölk

Gjorde en riktigt god kycklingrätt i ugnen igår. Perfekt fredagsmat skulle jag vilja säga, snabblagad också eftersom jag använde mig av färdiggrillad kyckling. Häng med!




Ingredienser
en grillad kyckling
en liten påse färsk spenat
en stor röd paprika
en halv squash
en bukett broccoli
ett gäng färska champinjooner
ett pkt kokosmjölk, 4 dl
1 tsk sambal oelek
1 dl creme fraiche
en hel färsk mango
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg spenaten i botten på en ugnsform. Skiva upp alla grönsaker och stek i smör och kokosolja några minuter. Lägg sedan grönsakerna över spenaten.

Rensa kycklingen och lägg allt kycklingkött över grönsakerna. Skär upp mangon i bitar och fördela över kycklingen.

Värm upp kokosmjölk, creme fraiche, sambal, paprikapulver, curry, salt och peppar i en kastrull. Häll över kycklingen, in i ugnen ca 20 min.

Servera med blomkålsris. Enklaste sättet att göra blomkålsris är att riva den på ett rivjärn, lägg i en skål, in i micron 2 min, ta ut blanda runt och salta, in igen i 1 min. Klart!







tisdag 8 mars 2016

Grillad entrecote med rödvinssås och ugnsrostade grönsaker

Ni som följer mig här på bloggen vet ju att jag älskar att grilla och gör så året runt. Dock inser jag ju att det ibland kan vara bra att ha möjligheten att "grilla" inomhus. Man kanske inte har så mycket tid, man har bara lite grönsaker att grilla osv. Jag fick ju en ny grillpanna häromdagen ifrån de Buyer och i helgen som gick så invigde vi den med att grilla entrecote.

grillpanna de Buyer



Jag blev helnöjd med grillningen, köttet blev perfekt grillat och grillpannan håll hög värme och inget fastnade. Pannan kommer definitivt få fortsätta att vara ett komplement till mina utomhusgrillar.

Till köttet blev det en rödvinssås och ugnsrostade grönsaker. Gott, gott!

Ingredienser rödvinssås
1 schalottenlök
1 liten morot
smör
1 msk tomatpuré
ev 1 msk stevia strö eller så struntar du i det
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 1/2 tsk soja
3 dl vatten
maizena
salt och peppar
extra smörklick

Hacka löken och skiva moroten. Smält smör i en kastrull och fräs på löken och moroten någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till. Strö över stevia strö och låt det karamelliseras. Häll över balsamvinägern och låt koka till en sirapsliknande konsistens.

Häll på vinet och låt det reduceras ner till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 min. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt reducera ner till hälften. Red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar. Blanka av såsen genom att lägga i en klick smör.


grillad entrecote med rödvinssås




lördag 5 mars 2016

Ugnsrostad kål med köttbullar och gräddsås

Har ni problem med att komma på goda grönsakstillbehör?? Här kommer ett tips! Jag älskar kål i alla dess former och jag vill tipsa om att köra kålen i ugnen, det blir smaskens!

Igår blev det både broccoli och blomkål i ugnen. Tricket här är att inte köra för länge men heller inte för hög värme, då blir dom svarta. Min kål serverade jag till smaskiga köttbullar med gräddsås, gott, gott!

ugnsrostad kål




Ingredienser kål
en halv broccolibukett
ett halvt blomkålshuvud
en näve flagad mandel
olivolja
salt och peppar
någon grillkrydda du gillar

Skär blomkålen i skivor och dela upp broccolin i buketter. Ringla olivolja i botten på en ugnsform och lägg i kålen. Ringla över mer olja och fördela mandeln över, krydda.

In i ugnen på ca 200 grader i ca 20 min, håll koll så dom inte blir för mörka men dom måste ju också bli mjuka.

rostad blomkål

Ingredienser köttbullar och gräddsås
800 g blandfärs
1 ägg
1 msk pofiber
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl In flavour tomato (eller någon annan god marinad)
smör
kokosolja
3 dl vispgrädde
1 msk rödavinbärs gelé
1 msk kalvfond
1 msk tamarisoja
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och rulla till bollar, stek i smör och kokosolja. Ta upp köttbullarna och häll i en skvätt vatten i stekpannan, tillsätt sedan övriga ingredienser, koka upp och lägg i köttbullarna igen.

Servera med kålen och njut!

köttbullar med gräddsås



En ny grillpanna i kolstål från de Buyer

Har ni testat stekpannor av kolstål?? Inte? Då kanske ni ska göra det ;-) Jag har två kolstålsstekpannor från de Buyer och fick nu precis min tredje, en grillpanna. Ska bli kul att "grilla" in den och se om den blir lika bra som mina andra pannor.

de Buyer

Kolstål är ju lite speciellt, den blir bara bättre och bättre ju mer man använder den och ja, den ska bli brun och svart, då är den som bäst. Mina två andra stekpannor är nu väl instekta och funkar perfekt. Det tar ett tag att fatta att man ska låta köttet ligga i pannan tills det släpper självmant, då kan man vända och köttet har fått perfekt yta. Kolstål blir väldigt snabbt varmt och det funkar även på induktionshäll, vilket ju är bra eftersom jag får det i mitt nya kök ;-) Nackdelen då är att pannan kan rosta om man inte snabbt torkar av den efter man diskat den vilket man gör i hett vatten, inget diskmedel, det ska vara lite fett kvar i pannan inför nästa stekning, det skyddar den.

Jag får återkomma med hur det går med min nya grillpanna, som ni ser på bilden är den ljus och fin nu men det kommer ändra sig så fort jag steker något i den. I bakgrunden ser ni en av mina gamla, mörk och inkörd ;-)

Min grillpanna kommer från Hoffmeiers, där hittar du massor från de Buer.

P.S Ni missar väl inte min tävling som jag har på bloggen! Kika in mitt förra inlägg :-)



torsdag 3 mars 2016

Vinn en Smakbox med fokus på mat- och smakupplevelser!

 Smakbox är en prenumerationstjänst som startar upp nu i mars och som hjälper dig att upptäcka nya smaker och produkter. Varannan månad får du ca 15 varor från små och stora varumärken. Vissa kan du äta direkt, som en fin mörk choklad eller en dryck med ny smak. Andra ingår i din matlagning, som en spännande krydda, pasta eller olivolja. Du får recept som inspiration för vissa produkter. Boxen hämtas hos ditt närmaste postombud. Hemma i köket packar du upp, överraskas och upplever nya smaker. Läs mer på Smakbox hemsida.

smakbox




Nu har jag fått möjligheten att tävla ut en sådan här Smakbox till mina läsare, kul va?! Det  enda du behöver göra är att:

1. Följa @smakbox på Instagram
2. Gilla Smaxbox på Facebook
3. Gilla Mat och Odla på Facebook

Lämna även en kommentar här nere om att du deltar i tävlingen och har gjort alla ovan saker, skriv även din mailadress så jag kan kontakta dig om du vinner ;-) Sista dag att delta är 11 mars!


Ja, vad innehåller smakboxen??? ;-)

I samarbete med Smakbox


tisdag 1 mars 2016

Kokt vit sparris med hollandaisesås och grillade lammfärsbiffar

Denna eftermiddagen har jag ägnat åt att sitta i frisörstolen, välbehövligt kan jag säga! I och med det så blev det ingen matlagning för min del utan sambon fick stå för den vilket han gjorde med bravur, det blev kycklingwok med kokosgrädde som jag smaskade i mig nu när jag kom hem. Gott!

lammfärsbiffar

I lördags blev det ju grillning av goda korvar och även i söndags åkte grillen fram. Gjorde lammfärsbiffar med ugnsrostade sötpotatisar, grillade små kycklingben från Bjärekyckling och så kokade jag vit sparris som jag serverade med en hollandaisesås.

Jag vet att det inte är säsong för sparris nu men dom sålde så otroligt fin vit sparris på mässan så jag kunde inte låta bli, billig var den också ;-) Hollandaisesås är enkelt att göra, så här gör man:

Ingredienser hollandaisesås för 4 personer
150 g smör
1 msk citronjuice
1 msk creme fraiche
2 äggulor
salt och vitpeppar

Smält smöret långsamt i en kastrull. Lägg resterande ingredienser utom kryddorna i en hög mixerskål, ställ ner stavmixern och kör igång. Häll i smöret sakta i en stråle samtidigt som du mixar, ta inte med den vita bottensatsen. Mixa tills det blivit lagom konsistens. Salta och peppra.

Sparrisen kokade jag bara med salt ca 5 min. Gott, gott!

vit sparris med hollandaisesås


Senare i veckan ska jag ha en liten tävling för er med ett jättefint pris så håll utkik i bloggen! ;-)