söndag 27 september 2015

Hummerpremiär med champagne!

Det är ju knappast en nyhet för oss som bor på västkusten att det varit hummerpremiär i veckan närmare bestämt i  måndags. Kl. 07.00 gick startskottet och min sambo var givetvis på plats och slängde i sina tinor.

hummerpremiär 2015

Första draget gav tre humrar varav två av dom hamnade på våra tallrikar i fredags ;-) Det är ju något speciellt med premiärhummern så den serverades förstås med champagne. Så himla gott!

hummer och champagne


Idag blev det ytterligare två humrar men dom åker in i frysen för att säkra nyårsafton.

Någon av er andra som ätit hummer i veckan??



fredag 25 september 2015

Glutenfri äppelkaka med vaniljgrädde

Nu när dom svenska äpplena kommer igen så är det ju dags att baka äpplekaka igen såklart ;-) Äpplen, kanel, mandelmjöl och grädde, kan det bli fel liksom? Nej, så klart inte ;-) Det här receptet har jag lagt ut innan, det enda jag har ändrat är att jag lade till en ingrediens nämligen fiber sirap.

Fiber sirap är en ny produkt ifrån Sukrin som ersätter vanlig sirap, du kan läsa mer om den HÄR.

En kaka för fredagsmyset kanske??

glutenfri äppelkaka


Ingredienser
3 dl mandelmjöl
75 g stevia strö
125 g smält smör
½ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 ägg
1-2 msk fiber sirap
4 äpplen
50 g smör
2 msk kanel

Sätt varmluftsugnen på 180 grader. Smörj en springform. Vispa ägg och stevia strö luftigt och vitt. Smält smöret.

Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt. Häll i formen.

Skala och kärna ur äpplena och klyft. Stek i smör i några minuter, pudra över kanelen och låt stå någon minut. Häll äpplena över smeten och tryck försiktigt ner dem.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Blir kakan för mörk så lägg över aluminiumfolie efter halva tiden.

Serveras med fördel med vispad grädde som smaksätts med lite vaniljpulver sk vaniljgrädde :-)

äppelkaka med vaniljgrädde




söndag 20 september 2015

Grillade lammkotletter och ryggbiff med örtrostade rödbetor

Ni har väl inte ställt undan grillen ännu? Bara för att hösten har kommit så betyder det ju inte att man inte kan grilla, jag grillar faktiskt året om även om det givetvis blir lite mindre grillning på vintern ;-)

Några killar som är fantastiskt duktiga på att grilla är killarna som driver JD Grill & Event. Jag följer dom på FB och dom verkar ju verkligen ha hittat sitt drömjobb, grilla på heltid. Härom sistens så stod dom för middagen på Rikard Sjöbergs bröllop, en stoooor grillbuffé, du kan läsa mer om det HÄR. Perfekt bröllopsmat ju! ;-)

Ja, riktigt så stor buffé hade inte jag igår. Jag grillade lammkotletter och ryggbiff som sedan serverades med örtrostade rödbetor från grönsakslandet och en klassisk tomat- och mozzarellasallad. Gjorde även ett kryddsmör beståendes av smör, vitlök, persilja, salt och peppar, klassiskt och gott!

helgrillad rostbiff

Ryggbiffen grillade jag enligt det HÄR receptet fast istället för rubben så körde jag en marinad bestående av 1 tsk dijonsenap, 1 msk worcestershiresås, 4 msk olivolja, två pressade vitlöksklyftor, färsk hackad timjan, salt och peppar. Köttet fick gosa till sig i marinaden någon timme sedan åkte det på grillen.

lammkotletter
Lammkotletterna strax klara!

Lammkotletterna fick en marinad bestående av 1/2 dl olivolja, skalet från en halv citron, en kvist färsk hackad rosmarin, två pressade vitlöksklyftor, salt och peppar som jag penslade på bitarna. Grilla sedan på hög värme några minuter per sida.

Rödbetorna fick gå i ugnen på 220 grader i ca 30 min i en blandning av olivolja, salt, peppar och kvistar av färsk rosmarin och timjan.

tomat- och mozzarellasallad

Varvade sedan tomat med mozzarella och färska basilikablad, ringlade över olivolja, flingsalt och sedan blev det även en tjock balsamvinäger på.

Enkelt men fantastiskt gott! Ett glas rött till det och lördagskvällen var räddad ;-)

Min grilltallrik!



lördag 19 september 2015

Pumpasoppa med butternut squash

Det är mycket grönsaker som är i säsong nu i september, det man tänker på mest är kanske all kål men något annat som jag tycker ni också ska börja tänka på nu är pumpa. Pumpa är ju fantastiskt gott och säsongen för den börjar nu i september. Jag får erkänna att jag är dålig på att variera mig när det gäller olika sorters pumpa, jag kör mest på butternut squash som ju är en pumpa men jag ska bättra mig och testa lite fler sorter ;-)

butternut squash
Ett par butternut squash jag odlade för några år sedan. Har inte lyckats med odlingen sedan dess tyvärr....



Eftersom det är pumpasäsong nu och dessutom höst så tänkte jag tipsa er om min pumpasoppa med vedrökt sidfläsk. Den är fantastiskt god, rätt så mastig så ät inte för mycket. Går givetvis att byta ut det vedrökta fläsket mot bacon istället.

Ingredienser
1 butternut squash
1 gul lök
olivolja
1 tsk kanel
1 krm kryddnejlika
1 krm ingefära
½ tsk spiskummin
några chiliflakes
1 vitlöksklyfta
3 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
salt och peppar
saften från en apelsin
vedrökt sidfläsk eller bacon

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan och ta ur kärnorna. Lägg pumpan på en ugnsplåt, ringla över olivolja och salta. In i ugnen ca 40 min.

Hacka den gula löken, fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt pumpaköttet och alla kryddor, låt fräsa några minuter.

Tillsätt buljongen och grädden och pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt koka ca 10 min.

Ta av kastrullen från spisen och mixa med en handmixer. Pressa i saften från en apelsin.

Dela sidfläsken i mindre bitar, lägg lite fläsk i botten på en soppskål, häll över soppan och toppa sedan med ytterligare sidfläsk. Använder du bacon så steker du på den först så den blir riktigt knaprig och toppar sedan soppan med den. Servera!


pumpasoppa



onsdag 16 september 2015

Höstgryta med fläskkött, kantareller och senap

Nu har vi snart helgen här och dessutom är hösten på intågande (eller redan här). Vad passar då bättre än att börja med höstgrytorna igen ;-) Jag gjorde min första höstgryta förra helgen, baserad på fläskkött och kantareller. Grytan blev krämig och givetvis fantastiskt god! Jag fick blomkålsmos till och resten av familjen åt ris.

höstgryta med fläskkött


Ingredienser
1 1/2 kg fläskkött
en stor gul lök
2 vitlöksklyftor
två paprikor
2 dl creme fraiche
4 dl vispgrädde
1 msk colemans senapspulver
1 tsk dijonsenap
ett gäng kantareller, ca 3 dl stekta
2 msk rödavinbärs gele
lite soja för färgens skull
en kvist färsk rosmarin, hackad
3 färska lagerblad eller 2 st torkade
salt och peppar
smör och kokosfett

Skär upp köttet i lagom grytbitar. Hacka lökarna. Bryn både kött och lök i en bladning av smör och kokosfett. Tillsätt sedan paprikan som du först delar i mindre bitar, förstekta kantareller och alla andra ingredienser.

Låt koka upp och blanda väl. Sänk sedan värmen till medel och låt stå och puttra medans du gör
tillbehören.





söndag 13 september 2015

Paleomuffins med dadlar och blåbär

Jag försöker alltid hitta goda socker- och mjölfria bakverk att baka men jag snöar oftast in på en och samma sort och bakar den om och om igen. Dom HÄR paleomuffinsen är exempel på sådant bakverk. Dom är så himla goda och dom går hem överallt. Hade med dom till jobbet häromdagen och där tyckte dom också om dom och dom äter inte ens lågkolhydratkost så som jag gör.



Gjorde en liten twist på dom häromdagen med betoning på "liten" ;-) Jag tillsatte en näve blåbär. Inte dom svenska små skogsblåbären då utan dom där odlade som jag faktiskt inte alls tycker smakar som vanliga blåbär men dom funkar. Fördelen med dom är ju att dom inte blir "blöta" när man använder dom i bakverk. Så här gjorde jag:

Ingredienser för 8-10 små muffins
10 urkärnade dadlar
2 dl hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
1 dl kokoschips (eller kokosflingor)
½ dl smält smakfri kokosolja
4 msk kakao
1 dl blåbär
½-1 msk honung
2 tsk vaniljpulver
3 ägg
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlarna i en matberedare så fint det går tillsammans med mjölet och kokosen. Häll i oljan tillsammans med kakao, blåbär, honung och vaniljpulvret och mixa lite till.

Tillsätt till sist äggen och bakpulvret och mixa igen.

Häll upp i små muffinsformar och kör in i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Nä, nu får vi starta igång söndagen. Gräsklippning, träning, barn till gymnastik, grillning mm mm står på schemat :-)


fredag 11 september 2015

Pulled pork i Crock pot

Äntligen fredag igen! Vi har helgen framför oss och det innebär ju att vi kan lägga lite mera tid på vår matlagning. Något som tar lång tid att tillaga men som ändå kräver väldigt liten insats är pulled pork. Det är otroligt gott med pulled pork och jag har upptäckt att den blir som allra bäst i en Crock pot, otroligt mör och smakrik. Har du en Crock pot så testa, annars går det givetvis bra med en gryta i ugnen också.




Jag kör efter det här receptet:

Ingredienser
1 burk krossade tomater
½ dl ketchup
1 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
1-2 msk whiskey
1 tsk paprikapulver
4 st stötta kryddnejlikor
1 tsk spiskummin
2 st vitlöksklyftor
en näve färsk timjan
2 kvistar färsk rosmarin
2-3 färska lagerblad eller 1-2 torkade
salt och peppar
1 st fläskkarré i bit

Börja med att blanda ihop krossade tomater, ketchup, tomatpuré, balsamvinäger och whiskey i en kastrull. Låt koka upp.

Hacka vitlöken ihop med timjanblad och rosmarin så smått du kan. Tillsätt till såsen. Tillsätt övriga kryddor och låt småputtra under ca 15 min.

Lägg fläskkarrén i Crock poten. Salta väl. Häll över såsen. Sätt Crock poten på lägsta värme och kör 7-8 timmar.

När köttet är klart så drar man helt enkelt isär köttet med en gaffel och blandar om med såsen direkt i grytan.
Glutenfritt tortilla med sallad, picklad rödlök, tomat, riven ost, guacamole och pulled pork.

Vi serverade köttet som tacos och barnen tycker det är jättegott!

picklad rödlök
Picklad rödlök, så enkelt och gott. Skiva och lägg i en lag med 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Låt stå i kyl en timme innan servering.



tisdag 8 september 2015

Högrevshamburgare med Big Mac dressing

Ni har väl inte missat att Mc Donalds har släppt receptet på sin Big Mac dressing? Jag äter ju inte så mycket hamburgare från Mc Donalds längre eftersom dom inte har något low carb alternativ som Max har men har faktiskt saknat dressingen litegrann ;-)

big mac dressing
Big Mac dressing


Dressingen är superenkel att göra och den smakade riktigt gott, kanske inte exakt som den riktiga men ganska så likt ändå ;-)

Jag grillade mina hamburgare som jag gjort av högrevsfärs. Till hamburgaren blev det pommes frites av sötpotatis, älskar sötpotatis!

Ingredienser hamburgerdressing
2 dl majonäs
4 msk finhackad inlagd gurka
3-4 msk gul mild senap
3 tsk vitvinsvinäger
2 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver
2 tsk paprikapulver

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra sig i kylskåp någon timme innan servering.

På min hamburgare har jag förutom salladsbladet: guacamole, gul lök, riven ost, hamburgerdressing och tomater :-)

högrevsburgare med big mac dressing



söndag 6 september 2015

Grönsakslåda med trädgårdens skörd + fantastisk bifftomat

Jag fortsätter väl med mina tomater ;-) En tomat som jag bara måste tipsa om är en sort som heter "Ananas". Det är en bifftomat med fantastisk smak. En är gul/röd/orange, stor och otroligt söt i smaken. I början av sommaren när tomaterna började växa så var det flera stycken som började mögla så jag tänkte att dom här kommer nog inte bli något av men nu i slutet av sommaren så har jag kunnat skörda flera stycken så den tog sig till slut ändå. Finns att köpa HÄR.

ananas

bifftomat
Fin färg och otroligt god smak!

Något som är otroligt gott att göra när du har ett överflöd av grönsaker i trädgården (eller i affären) är en sk grönsakslåda. Ta dom grönsaker du har helt enkelt, jag tog squash, haricot verts och tomater. Så här gör man:

Ingredienser
en stor gul squash
ett gäng med haricot verts
en gul lök
två vitlöksklyftor
en stor bifftomat
en burk krossade tomater
5 ägg
färsk basilika
färsk eller torkad timjan
2 dl riven ost tex västerbottensost
salt och peppar

Börja med att förvälla bönorna och ställ sedan åt sidan. Skär upp squashen i mindre bitar och stek i smör i några minuter så dom mjuknar.

Hacka lökarna och fräs på i olivolja. Tillsätt sedan dom krossade tomaterna och timjan, salt och peppar. Låt koka en stund så såsen tjocknar. Ta av och låt svalna några minuter.

Vispa ihop äggen med den rivna osten och hackad färsk basilika, salta och peppra. Häll i tomatsåsen och blanda runt. Tillsätt även squashen och bönorna.

Smöra en ugnsform och häll i blandningen. Skär upp bifftomaten i skivor och fördela över. Grädda i 175 grader i ca 50 min.

grönsakslåda

tian



lördag 5 september 2015

Tomaternas tid är nu - orange tomatketchup

Ja nu äter vi verkligen tomat varje dag och vi har massor vilket ju är härligt. Men nu kommer också fukten vilket betyder att hänger tomaterna kvar för länge så möglar dom gärna. Det vill vi ju inte så jag får helt enkelt hitta på saker att göra med tomaterna.

Den här tomatketchupen har jag gjort tidigare, skillnaden denna gången är att jag använde mig av kokossocker istället för råsocker. Kokossocker är fortfarande socker och det ska vi ju förstås försöka hålla oss ifrån men kokossocker har lägre GI än vanligt socker. Man kan givetvis även använda sig av stevia strö om man vill det, det ska jag nog testa nästa gång.

1 kg Naranjatomater


Tomatsorten jag använde mig av heter Naranja och det är en spansk ekotomat inköpt på Runåbergs fröer. Den har verkligen gett mig massor av frukter i år, kan rekommenderas!

Ingredienser
1 kg tomater
1 msk worcestershiresås
3 msk vitvinsvinäger
en gul lök
en stor vitlöksklyfta
3 msk kokossocker eller annat tex Ica stevia strö
salt och peppar

Gör rent tomaterna och skär i halvor. Hacka lökarna och lägg allt i en kastrull tillsammans med resterande ingredienser, salta och peppra efter tycke och smak. Låt koka upp och koka utan lock ca 20 min.

Mixa ihop med en stavmixer och häll upp i en väl rengjord glasburk. Förvara i kylen och njut!


Färdig!