Nyårsaftonens förrätt - Halstrade pilgrimsmusslor med basilikamajonäs och soltorkade tomater

 
pilgrimsmusslor
Halstrade pilgrimsmusslor med basilikamajonäs och soltorkade tomater

Nyårsaftonens förrätt bestod av pilgrimsmusslor! Så himla gott! Har en väldigt speciell smak. Söt och god! Jag bestämde mig för att jag ville ha lite goda medelhavssmaker till musslan så det blev min väldigt goda och användbara basilikamajonäs som fick agera sås och så strösslade jag över med lite hackade soltorkade tomater. En otroligt lyckad kombo får jag säga, smakade fantastiskt och det var inte sista gången jag gjorde den rätten :-)

Ingredienser 4 portioner
8 pilgrimsmusslor
smör
salt och peppar
en näve soltorkade tomater
 
Basilikamajonäs
1 helt ägg
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl neutral rapsolja
en kruka färsk basilika

Börja med majonnäsen. Knäck i ett ägg i en hög skål, tillsätt dijonsenap och vitvinsvinäger. Låt stå en stund tills ingredienserna intar rumstemperatur.

Häll i rapsoljan och vänta någon minut så att oljan lägger sig överst. Sätt ner en stavmixer och mixa några sekunder tills majonnäsen har tjocknat. Salta och peppra och lägg i dom plockade basilikabladen. Mixa igen några sekunder.

Lägg upp några msk av majonnäsen på fyra tallrikar. Hacka dom soltorkade tomaterna och lägg åt sidan.

Smält smör i en stekpanna. Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek sedan på relativt hög värme max 1 min per sida.

Lägg upp två musslor per tallrik över majonnäsen och strössla över dom soltorkade tomaterna. Servera!

Till detta drack vi ett mousserande vitt vin som heter Charles de Fère Cuvée Jean-Louise Blanc de Blancs Brut. Ett vin som passar väldigt bra till både skaldjur och fisk. Torr fruktig och frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex och grapefrukt. Kostar 71 kr och har nr 7425.

charles de fére
Tom flaska ;-) Glömde ta kort innan vi drack upp den :-)



Kommentarer

  1. Det såg mumsigt ut, har aldrig ätit pilgrimsmusslor men på ditt vis verkar det gott. God fortsättning! Hälsningar Södermanland

    SvaraRadera
  2. Njaaa,.. godare utan majonnäsen..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar