Första advent på söndag. Redan! Ja, tiden springer verkligen iväg och snart har vi julen här :-) Jag ser verkligen fram emot julledigheten som blir lååååång i år, skönt! Nu behöver vi lite uppmuntran här med lite fina färger och då passar det väl utmärkt med en knallgul saffranskaka :-) Jag har bloggat om den här kakan förut, originalreceptet kommer ifrån 56kilo.se men jag har piffat upp den lite genom att toppa med ett härligt snötäcke ;-) Passar utmärkt till adventsfirandet på söndag!
Ingredienser
3 dl mandelmjöl
4 ägg
100 g smör
½ dl vispgrädde
75 g stevia strö eller liknande (socker om du äter det)
1 msk cointreau
1 pkt saffran
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Snötäcke:
50 g philadelphiaost
1½ dl sukrin melis (eller florsocker)
lite vaniljpulver
lingon
Snötäcke:
50 g philadelphiaost
1½ dl sukrin melis (eller florsocker)
lite vaniljpulver
lingon
Sätt ugnen på 175 grader och smöra en sockerkaksform.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker luftigt och vitt. Blanda ner saffran och cointreau i det smälta smöret.
Vispa ner smör och grädde i äggsmeten. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Strö lite mandelmjöl i den smörade formen och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Rör ihop ingredienserna till frostingen tills den blir lite rinnig. Dekorera den kalla kakan med frostingen och lingonen. Servera!
En annan variant på saffranskaka jag brukar göra är med dadlar, den blir också väldigt god!
Vilken ljuvlig kaka. Måste börja julbaka snart....
SvaraRaderaEn utmaning väntar på min blogg...