tisdag 29 oktober 2013

Rättika- och blomkålsgratäng


Rättika är en rotfrukt som jag faktiskt aldrig använt i matlagningen förut, tror inte ens jag smakat på den! Rättika är en jättebra ersättare för potatis när man vill göra en "potatisgratäng" men inte vill äta så mycket kolhydrater. Rättikan innehåller nämligen bara 2,5 g kolhydrater/100 g vilket ju är kanon :-)

Jag gjorde en gratäng på inte enbart rättika utan jag tog även blomkål i som jag tycker är så gott. Jag hade sardeller i min gratäng vilket man givetvis kan utesluta om man vill. Så här gjorde jag:

Ingredienser
ca 500 g rättika
ett halvt blomkålshuvud
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 sardeller
4 dl vispgrädde
1½ dl creme fraiche
salt och peppar
riven västerbottensost

Börja med att skala och skiva rättikan i tunna skivor. Skiva även blomkålen eller dela i buketter. 

Lägg allt i en stor kastrull och häll över grädden och creme fraichen. Låt koka upp.

Hacka lökarna tillsammans med sardellerna och lägg i kastrullen. Blanda runt och låt koka ca 10 min.

Häll över allt i en smörad ugnsform, häll över den rivna osten, in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min.

Jag serverade gratängen till fläskkotletter i tomatsås, recept finns HÄR.

rättikagratäng

måndag 28 oktober 2013

Boozt på Falkenbergs strandbad - del 2

Ja, här kommer del två av min Boozt helg på Falkenbergs strandbad. Missade du del 1 så kika HÄR.

hotellfrukost

Det var ju väldigt skönt att vi var iväg just den helgen som vi skulle ställa om till vintertid. Det betydde ju att vi fick ytterligare en timme att sova. Underbart för en trött småbarnsmamma. Vaknade strax innan 8 och började dagen med en god frukost på hotellet. Ja, ni vet en riktigt typisk hotellfrukost. Här fanns det mesta, yoghurt, fil, ägg, massa olika pålägg, ostar, lax, sill, bacon, korv, olika juicer, frukt och givetvis kaffe ;-) Vi tog det lugnt och åt i långsam fart, skönt!


Efter frukosten så fanns det chans för de som ville att vara med på ett yogapass, vi hoppade över detta. Vi valde istället att gå ut på den fantastiska stranden och ta en promenad i blåsten. Härligt uppiggande! Det blåste rejält och solen försökte komma igenom men lyckades inte riktigt.


Efter promenaden var det packning och utcheckning som gällde. Kramar i receptionen och sedan begav vi oss hemåt.

Ja, en sammanfattning om helgen (eller dygnet som det ju faktiskt var) är att det var jättekul. Intensivt men kul. Tycker dock att 165 tjejer är i mesta laget, det blir rätt så hög ljudnivå och trångt  även om vi var uppdelade i tre grupper under aktiviteterna. Annikas föreläsning var jätteintressant och jag skulle gärna hört mera. Det finns så mycket man vill göra och hinna med så två dagar vore nog kanon på sådana här event. Det pratades om att nästa gång skulle bli på Mallorca ;-) Det hade ju varit något! :-) Tack Annika och Camilla för otroligt engagemang! Tack Ulle, Susanne, Tanja och Sari för bästa sällskapet ;-)

söndag 27 oktober 2013

Boozt på Falkenbergs strandbad - del 1

Falkenbergs strandbad

Pust! Då var jag hemma igen efter ett intensivt dygn på Falkenbergs strandbad med 164 andra tjejer :-) Jag har varit iväg på ett hälsoevent anordnat av Annika Sjöö och Camilla Emring och vi var som sagt 165 tjejer som anmält oss! Jag fick med mig min storasyster + tre kompisar och vi har haft så himla trevligt och avkopplande. Grymt bra jobbat av Annika och Camilla att organisera det här eventet där allt verkar ha klaffat perfekt :-)

För att det inte ska bli en allt för stor bildbomb så tänker jag dela upp detta inlägget i två delar varav detta blir första.

Boozt

Efter att vi hälsats välkomna så höll Annika Sjöö en kostföreläsning och temat var "Ren mat". Mycket intressant om både träning och kost. Egentligen inget som jag inte visste innan men skönt ändå att få bekräftelse på att man gör rätt. Annika förespråkar Paleokost och pulsbaserad styrketräning.

Efter föreläsningen så var det dags för ett träningspass med Annikas man Michael. Tyvärr så var jag ju fortfarande rejält förkyld så jag valde att hoppa över passet. Tyvärr får jag ju säga för jag hade verkligen sett fram emot detta pass men men, det var kul att kolla på också. Tjejerna såg rätt så svettiga ut efteråt ;-)


Efter träningen så var det dags för lunch. Fräsch och mycket god lunch, precis en sådan som man kan önska sig efter ett hårt träningspass. Alla måltider intas för övrigt med fantastisk havsutsikt eftersom hotellet ligger precis vid stranden. Det var hård vind och höga vågor hela helgen, riktigt härligt faktiskt!

Efter lunch fick vi checka in och sedan tog diverse aktiviteter över. Det var sparitualer, hudvårdsskola, man kunde få håret fixat, naglarna fixade mm. Av förklarliga anledningar kunde jag inte ta några kort inne i spat förutom det allra sista när vi låg i en avslappningspool med ett glas bubbel, härligt! :-)


Det var "minimässa" under dagen där man bland annat kunde köpa kläder, hårprodukter, träningskläder mm. Ni ser de snygga Ldir bootsen längst upp till höger. Finns på Passion for Brands som var en av utställarna. Övriga kort på bilden: utsikt från vårt rum, "kaffepaus", hudvårdsskola, "fördrink" på rummet, min goa kompis Tanja.
Efter lite uppfräschning på rummet och lite "förfest" på rummet med syster och kompisarna så fick vi avnjuta en mycket god 3-rätters middag som ni kan se bilder på nedan. Trötta men belåtna så stapplade vi framåt midnatt upp på rummet och sov gott hela natten. Jag som är småbarnsmamma är ju inte direkt bortskämd med att få sova hela natten utan störande moment (barn) och sova länge men det var precis vad jag fick göra nu, skööööönt, detta kan jag nog leva på några veckor ;-)

Kvällens värdpar och middag.

Ja, detta var lite bilder från dag 1. Fler bilder kommer i nästa inlägg :-)

fredag 25 oktober 2013

Broccolimos - perfekt ersättning för potatismos

broccolimos

Hemlagad potatismos är jäkligt gott men jag som inte äter potatis särskilt ofta längre får ju hitta annan ersättning för moset när övriga familjen äter detta. Något som är så himla gott och enkelt att göra är broccolimos. Man gör egentligen på exakt samma sätt som vanligt potatismos! Så här gör jag:

Ingredienser
färsk broccoli
en skvätt vispgrädde
1 msk creme fraiche eller philadelphiaost
en klick smör
salt och peppar

Koka broccolin i saltat vatten tills den blir mjuk, gärna mjukare än om du skulle ätit den som vanligt. Häll av vattnet och vispa med elvispen ihop moset tillsammans med övriga ingredienser. Tänk på att inte ta för mycket grädde eftersom moset lätt blir för rinnit då. Lämna gärna moset lite grovt, det blir gott!

Jag serverade moset till stekt korv och lite god sallad. Enkel och snabblagad vardagsmat!

Broccolimos med stekt korv och sallad

onsdag 23 oktober 2013

Fläskytterfilégryta med oliver och paprika

Är genomförkyld och tycker synd om mig själv :-( Jag ska ju iväg på baluns i helgen och det sista jag ville var att bli förkyld. Det startade i söndags så jag hoppas på att jag nått toppen nu och att det hinner bli bättre till lördag ;-) Te är ju alltid gott när man är förkyld och jag testade ett himla gott te idag. Grönt te ifrån Eguale, förmodligen det godaste gröna te jag druckit!

grönt te eguale
Mugg från Rice.


Gjorde en gryta med fläskytterfilé häromdagen. Går ju givetvis lika bra med fläskfilé om man hellre vill det. En enkel och snabblagad vardagsgryta!

Ingredienser
ett paket fläskytterfilé
en gul lök
2 vitlöksklyftor
2 st paprikor
ett gäng med oliver
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
1 msk kräm av soltorkade tomater
torkad oregano
salt och peppar
olivolja + kokosfett

Hacka lökarna. Fräs i oljan i en stekpanna. Skiva upp köttet och fräs ihop med löken. Är det mycket kött kan du steka lite åt gången eller steka i ytterligare en stekpanna. Skiva även upp paprikan och tillsätt den också.

Häll i grädde, creme fraiche och philadelpiaosten, rör i krämen, krydda och släng i en näve oliver.

Servera med kokt broccoli och lite salladsblad.


fläskytterfilégryta
Gott, fräscht och enkelt


Nej, nu ska jag kurera mig, krypa upp i soffan och kolla på Homeland som vi missade häromdagen :-)

måndag 21 oktober 2013

Hel ugnsgrillad kyckling med himmelskt god sås

Igår hade vi besök av Jonnys son Robin, hans flickvän och deras söta lilla 2-månaders bebis. Jo, jag är ju faktiskt "plastfarmor" redan med betoning på "plast" ;-) Mysigt att få hålla så liten bebis igen även om det inte var allt för länge sedan vi satt där själva. Lille Milton ville dock helst vara hos sin mamma. När farfar Jonny skulle hålla lilla bebisen så blev Rasmus supersvartsjuk! Inte så lätt för honom förstås att förstå vem den där lille filuren var och varför han plötsligt fick all uppmärksamhet, det brukar ju Rasmus få ;-)

Hos farfar

Robin stolt pappa.

Rasmus blev lite svartis ;-)

Bebisen trivdes bäst hos mamma :-)

Till middag bjöd vi på hel ugnsgrillad kyckling med übergod sås och potatisklyftor (sötpotatis till mig). Allra godast sås får man verkligen när man använder sig av "fonden" som blir när man ugnsbakar något såsom kyckling, stek eller liknande. Jag hade dessutom lagt kycklingen på ett berg av grönsaker också. Dessa ska sedan mosas och ger fantastiskt god smak till såsen. Så här går det till:

Ingredienser kycklingen
2 st hela kycklingar
150 g smör
salt och peppar
färsk rosmarin
en stor vitlöksklyfta
färdig kryddblanding
olivolja
några tomater
några morötter
en röd lök
några vitlöksklyftor
två kvistar färsk rosmarin

Skiva upp grönsakerna och fördela i en ugnsform (se bilden). Blanda ihop smör med salt, peppar, hackad rosmarin, pressad vitlök och någon god kryddblandning. Skär några snitt i skinnet på kycklingen så du kan få ner smöret där, pressa ut smöret under skinnet. Fördela det som blir över av smöret över resterande kycklingen. Salta och peppra lite extra och ringla över lite olivolja.



Lägg kycklingen över grönsakerna. In i ugnen på 175 grader i ca 1½ timme.

Ta ut formen ur ugnen och lägg kycklingarna i ugnsfolie så de håller värmen medans du fortsätter med såsen.

Ingredienser såsen
resterna från ugnsformen
5 dl hönsbuljong
ca 2 dl grädde
ca 1 dl creme fraiche
ca 1 dl philadelphiaost
en skvätt soja
1 stor msk röda vinbärsgele

Ställ hela ugnsformen på spisen och sätt på plattorna under. Pressa sönder grönsakerna med en potatispress, fyll samtidigt på med uppvärmd hönsbuljong. Äter du vetemjöl så kan du innan du häller över buljongen strö över lite mjöl. Fortsätt pressa grönsakerna samtidigt som du kokar upp fonden. Låt puttra några minuter.

Sila ner fonden i en kastrull, ställ på spisen och koka upp igen. Tillsätt övriga ingredienser, svårt att säga exakt mått, måtten är ca mått. Koka upp och smaksätt med salt och peppar om det behövs.

Servera kycklingen och såsen med tex potatisklyftor. Supergott!!

ugnsgrillad kyckling

söndag 20 oktober 2013

Kycklingcurrygratäng


Älskar smakerna i den här rätten. Receptet kommer ifrån boken "Viktminskning med LCHF" och jag har bloggat om den förut men den här gången blev det lite mer hösttema på den eftersom jag hade i kantareller ;-) Himla smidigt också att använda sig av en färdiggrillad kyckling men givetvis kan man köra med andra kycklingdelar om man vill det. Resten av familjen fick ris till men jag körde på mitt blomkålsris som är så himla enkelt och gott. Riv blomkålen grovt på rivjärn och stek i smör, klart!

Ingredienser
1 st grillad kyckling
1 squash
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
ett gäng med färska kantareller
2 tsk curry
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk tomatpure
1 tsk sambal oelek
1 msk mango chutney
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
riven ost
ett gäng körsbärstomater

Sätt ugnen på 225 grader. Bena ur kycklingen och lägg köttet åt sidan.
Skär squashen i mindre bitar, hacka lök och vitlök och skiva purjolöken, fräs i smör tillsammans med kantarellerna och curryn några minuter.

Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal, tomatpuré, mango chutney, paprikapulver, salt och peppar och låt koka upp i en kastrull.

Lägg grönsaksröran i botten på en ugnsform. Lägg sedan över kycklingen och såsen, toppa med delade tomater och den rivna osten.

Gratinera mitt i ugnen ca 20 min och servera med ris eller blomkålsris. Enkelt och gott!

Söndag igen och längtar redan efter nästa helg!

Sitter här i soffan och glor på datorn. Har precis kört ett träningspass här hemma och ätit lunch. Sitter och kollar ut och vet att jag borde gå ut och förberedda vitlöksbädden men.....nej, vädret är inget vidare och tänker att de kan vänta tills nästa helg men......nej, det kan det inte kommer jag på då eftersom nästa helg är jag inte hemma :-)

Nej, då ska jag nämligen iväg till Falkenbergs strandbad med ytterligare 164 tjejer på något som kallas "Boozt". Det är bland annat Annika Sjöö som har anordnat detta och det är ett slags hälsoevent kan vi nog kalla det. Det blir kostföreläsning, träningspass, hudvårdsskola, naglar/hår, minimässa, spa, middag mm mm. Ska bli så himla kul och verkligen välbehövligt för mig att komma bort litegrann ;-)

Nej, jag får nog ta mig i kragen och gå ut och förbereda den där vitlöksbädden ;-)


lördag 19 oktober 2013

Laxbiffar med limesås och butternut squash

laxbiffar

Lördag! Härligt va? Konstigt dock att barnen vaknar tidigare än någonsin när de är lediga.....någon som har samma problem ;-) Ja, ja, sova får man väl göra i ett annat liv :-) Jonny är ute och fiskar hummer och jag har varit med barnen och handlat vinterjacka till Rasmus. Denna årstiden är väl den då det ska handlas mest kläder till barnen. Tunna regnkläder som nu snart måste bytas ut till tjocka regnkläder, tjock jacka, overall, vanliga stövlar, fodrade stövlar, vinterskor, kängor.....ja, listan kan ju göras lång. Sedan behöver man ju själv kläder också..... ;-)

butternut squash

Lite mat då också då. Gjorde laxbiffar häromdagen. Receptet har jag lagt ut sedan tidigare men är värd en repris, jättelätt och supergott och nyttigt. Till biffarna blev det en limesås och min egenodlade butternut squash. Äntligen fick jag äta min butternut :-) Jag fick ju bara två stycken butternut som blev stora så nu har den första avnjutits och visst var den mycket godare än de man köper. Jo, det tycker jag allt. En kvar som får ätas med anddakt ;-)

Ingredienser
1 kg lax
1 ägg
1 st liten gul lök, finhackad
saften och skalet från en riven lime
salt och peppar

Mixa ihop alla ingredienser och stek i smör eller kokosfett tills dom fått fin färg.
 
Limedipsås
2 dl creme fraiche
2 dl majonäs
rivet skal från en lime
en liten pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
 
Blanda ihop alla ingredienser och låt gärna stå kallt en stund innan servering.
 
Butternut squashen körde jag bara i ugnen med olivolja, salt och peppar, tar ca 30 min på 200 grader.
 
Ni vet väl om att jag finns på Facebook också?? Gå gärna in och gilla mig där :-)
 
laxbiffar
 

fredag 18 oktober 2013

Ugnsstekt fläskkarré med sherrysås

Vill börja med att säga GRATTIS till Håkan Thörnström för vinsten i Kockarnas kamp! Härligt! Höll på Håkan från början faktiskt, lätt att säga nu när han vann förstås men beviset hittar du HÄR ;-) Snacka om att rätt kock vann, eller vad tycker ni? Så himla ödmjuk och duktig kock. Johan var givetvis också duktig men ödmjuk??? Nä, inte direkt va ;-) Och jag som inte ens har ätit på Thörnströms kök! Det får bli bättring på det snart :-)
ugnsstekt fläskkarré

Vad äter ni i helgen? Eller ni kanske inte har bestämt ännu? Då kommer ett tips här. Helgen är ju då vi har tid för lite långkok och framför allt nu när hösten är här. Stekar, grytor osv, mycket gott tycker jag! Förra helgen gjorde jag en stek i ugnen (fläskkarré tillsammans med sötpotatis och en god sherrysås. Såsen! Jäklar vad god den blev. Sherry är ju ingen favorit i vanliga fall vare sig för mig eller Jonny men i såsen gjorde den sig verkligen bra! Fläskkarrén har jag bloggat om tidigare men vi tar den igen. (Orginalrecept från Jamie Oliver)

Ingredienser för ca 6 personer:
1½ kg fläskkarré utan ben
1 msk smör
4 sardellfiléer
skalet av 1 citron
3 kvistar rosmarin
1 tsk mald muskot
salt och peppar
olivolja
1 hel vitlök
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör, hackade sardeller, citronskal och hackad rosmarin. Gör små snitt i köttet och tryck in lite av blandningen i varje snitt.

Droppa över lite olivolja över köttet och krydda med salt, peppar och muskot. Gnid in.

Lägg köttet i en ugnsäker form med höga kanter och ugnstek i ca 30 min. Ta ut köttet och ös det med fettet som blivit i formen. Lyft upp köttet och lägg vitlöksklyftorna i formen, lägg tillbaka köttet och häll på vin och buljong. Lägg över folie så det täcker och sätt in i ugnen igen men sänk först värmen till 180 grader. Låt stå ytterligare 1 timme.

Ös köttet med sky och vitlöksklyftorna och låt köttet stekas i ugnen ytterligare ca 20-30 min men nu utan folien.

Ingredienser såsen
skyn som blir över från köttet
½ dl sherry
1½ dl grädde
1 dl creme fraiche
en klick philadelphiaost (osten reder såsen så den blir lite tjockare)
1½ msk rödavinbärs gelé
soja efter tycke, smak och färg
salt och peppar

Efter du tagit ut köttet ur formen så silar du ner "fonden" i en kastrull. Koka upp och låt gärna koka ner några minuter om du har tid. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka upp. Smaka av. Är den inte tillräckligt tjock så tillsätt lite mer philadelphiaost eller mjölredning om du nu äter det ;-)

Servera och njut till ett glas rött! Trevlig helg på er!


tisdag 15 oktober 2013

Croque monsieur på kesoplättar

croque monsieur

Idag är jag ledig! Helt själv hemma, sköööönt! När man har småbarn hemma så kan man verkligen behöva lite egentid ibland så därför tog jag helt enkelt en ledig dag till att göra ingenting med ;-) Började med att sova till strax före nio, vet inte när det hände senast. Tog en god kopp kaffe tillsammans med "Nyhetsmorgon", kollade ut och insåg att detta skulle bli en himla fin höstdag och kände att jag måste ju givetvis ut i solen och röra på mig innan frukost. På med träningskläderna och ut på en kombinerad pw, löpning och ruscher i uppförsbackarna. Härligt väder och perfekt start på dagen! Hem och göra frukost, fast klockan tickade ju på så det blev nog snarare en brunch. Det fick bli Croque monsieur!

Varm smörgås med ost och skinka som steks eller grillas, ja, det är ju beskrivningen av en "vanlig" Croque monsieur. Den här varianten är gjord med kesoplättar, alltså en lchf-variant. Receptet kommer ifrån boken "Viktminskning med lchf" och fungerar lika bra som frukost, brunch eller lunch, mycket mättande!

Ingredienser kesoplättar
125 g keso
1 ägg
2/3 msk fiberhusk
lite salt
kokosfett att steka i
 
Övriga ingredienser
några skivor ost
några skivor tomat
2 skivor skinka
lite dijonsenap

Lägg keso, ägg, fiberhusk och salt i en hög skål, ta fram stavmixern och mixa ihop. Smält kokosfettet i en het stekpanna. Sänk värmen till hälften. Klicka ut 3 st plättar och stek ena sidan i 3 min, platta försiktigt ut plättarna under tiden. Vänd och stek ytterligare 3 min.

Lägg ut ost, skinka, dijonsenap och tomatskivor på två av plättarna. Lägg den tredje plätten på en av plättarna med pålägg och den tredje på toppen, låt ligga en stund i pannan så osten smälter. Servera som den är eller med lite salladsblad, spenat eller ruccola.

Om en timme är det dags att hämta barnen så nu ska jag slappa i soffan en stund ;-) Ha nu en go dag!!

söndag 13 oktober 2013

Nu kan kylan komma, nu är vi redo! ;-)

Här samsas kryddor med pelargoner och fuchsior.

Givetvis behåller jag gärna den sköna höstvärmen vi har haft nu ett tag men mitt växthus är i alla fall klart för kylan. Först tömde jag alla tomatkrukorna där jag hittade en hel del små mördarsniglar som hade tänkt att de skulle övervintra i mitt växthus men icke!.....här ska inte några sniglar få leva denna vintern ;-) De åkte givetvis ut och fick möta min sekatör  :o Sedan åkte plasten upp och alla krukor och hyllor kom på plats, till sist in med värmefläkten. Den kör jag hela vintern så att det inte blir mindre än 5 grader inne i växthuset.

Lagerblad, chili, olivträd, afrikansk lilja, citronträd, rosmarin mm.

Jag brukar alltid ställa ut mina amaryllisar efter julen, när de blommat över och se vad som hänt med den ena av dem, den ska till att blomma! Kanske bäst att ta in den då så man få njuta lite av blomningen för den lär väl inte hinna blomma om sedan till jul antar jag......?



Har även plockat upp massor med nerfallna äpplen från gräsmattan och gjort äppelmust men det receptet kommer i nästa inlägg. Trevlig söndagkväll på er!!

fredag 11 oktober 2013

Ostomelett med "extra allt" :-)

omelett

Idag tog jag en "halvdag" från jobbet. Åkte hem och tog det lugnt, gjorde mig en supergod omelett med massa ost och annat gott. Så enkelt och gott med omelett tycker jag, man tager lite vad man har hemma helt enkelt :-) Så här gjorde jag idag:

Ingredienser 1 port
3 ägg
1 msk vispgrädde
salt och peppar
½ liten gul lök
några skivor squash
3 körsbärstomater
3 bitar brieost
en liten bit saganakiost, funkar givetvis lika bra med fetaost
några basilikablad
kokosolja eller smör
lite keso
ruccola och spenatblad
en skiva prosciotto
en skiva salami

Vispa ihop äggen med grädden, salt och peppar och ställ åt sidan. Skär upp squashen i mindre bitar och även löken.

Smält kokosfett eller smör (eller både och) i en liten stekpanna. Släng i löken och squashen och stek på någon minut. Tillsätt äggblandningen och blanda runt lite så grönsakerna fördelar sig över hela omeletten. När omeletten stelnat något lägg på brieosten och saganakiosten. Dela körsbärstomaterna och lägg även de över omeletten. Strö över några basilikablad. Försök att få över den lite snyggt på en tallrik och servera med köttet, lite keso och sallat, tex ruccola och spenatblad. Klart!!


När sambon kom hem så tog jag mig en skön pw i solen, vilken höstdag vi haft idag! Sköööönt! Nu har vi ätit tacos och barnen ska strax i säng. Sedan ska jag och sambon äta hummer :-) Mums!! Kan aldrig bli för mycket hummer...eller?? ;-)

onsdag 9 oktober 2013

Enkel men god mat och äppelmos

Ja, dåligt med inläggen här men det har inte blivit några kulinariska maträtter här under veckan, bara enkel men givetvis väldigt god mat ;-) Till exempel så blev det grillad fläskkarré med en sallad och snabblagad bearnaisesås häromdagen. Jättesimpelt men gott, mättande och nyttigt!

snabblagad bearnaisesås

Gick och plockade nerfallna äpplen igår som jag gjorde ett gott äppelmos på. Jag har tidigare haft socker i min äppelmos även om jag inte haft speciellt mycket men denna gången ville jag helt utesluta sockret. Jag tog istället några matskedar stevia strö. Det gick jättebra, äpplena var så pass söta i sig så man saknade absolut inte sockret. Mycket gott! Ska nog försöka få till lite äppeljuice också. Har en råsaftcentrifug som jag tyvärr inte använder speciellt mycket eftersom jag tycker det är så otroligt tråkigt att diska den efteråt ;-) Men till helgen måste jag ta tag i detta, vill ju inte att äpplena ska ligga och ruttna bort!

äppelmos


Vad kan man mer göra av äpplena?? Utan socker då förstås ;-) Tips mottages gärna!!

söndag 6 oktober 2013

Squashrutor - LCHF bröd

squashruta

Ett bra recept på LCHF-bröd kan man inte få för många av, här kommer ett till ;-) Receptet hittade jag inne hos Erika som har bloggen Erikas LCHF till vardags och fest. Här hittar man för övrigt massor med bra recept. Bland annat såg jag att hon bakat kanelbullar på lchf vis, dessa måste ju givetvis testas ;-)

Tillbaks till squashrutorna. Dessa innehåller mycket fröer och nötter och precis som det låter squash. Nyttiga och supergoda! Går ju givetvis att göra som ett stort bröd men jag tycker det är rätt käckt med sådant här rutbröd också. Så här gjorde jag:

Ingredienser
100 g mandelmjöl
 50 g mandlar och 50 g pistagenötter (eller andra nötter såsom valnötter eller hasselnötter)
50 g solroskärnor
100 g valfria frön (ex. 50 g linfrön och 50 g solroskärnor)
1 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk kanel (eller vanlig brödkrydda)
300 g grovriven squash
6 ägg

Topping:
 Sesamfrön

Kör mandlarna ihop med pistagenötter och solroskärnorna i matberedaren till ett mjöl. Blanda i en bunke med mandelmjöl, fröna, kokosnötsmjöl, fiberhusk, salt, bakpulver och kanel.

Vispa äggen ihop med den rivna squashen och häll över på de torra ingredienserna. Blanda runt och låt stå och dra i ca 5 min.

Lägg bakplåtspapper i en ugnsform (jag hade en med måtten 23x33cm) och häll över smeten. Blöt en slickepott och "kleta" ut smeten över formen. Strössla över sesamfröna.

In i ugnen på 200 grader ca 30 min.

Skiva upp i mindre bröd, ca 13 st. Dela på mitten, på med gott pålägg och njut! :-)

lördag 5 oktober 2013

Fredagsmys med hummer, räkor och krabblor + välbehövlig klippning


Igår efter en lång dag i Borås med jobbet så kom jag hem till ett skaldjursbord fullt med diverse skaldjur och dippsåser. Det blev hummer, färska räkor och krabbklor i kokosmjölk och röd curry. Mycket gott! Till detta vårt favorit vit vin Stoneleigh.

Hummern var extra god tycker jag, vet inte varför, kanske just denna hummern var extra efterlängtad, fredag och allt. Krabbklorna gör man så här (det är min sambo som gjort receptet;-))

Ingredienser
krabbklor (förkokta)
1 burk kokosmjölk
3 vitlöksklyftor
limeblad
röd currypasta

Hacka vitlöken och fräs i olivolja tillsammans med röd curry. Mängd beror lite på hur starkt du vill ha men någon matsked brukar räcka. Lägg i krabbklorna (som du knäckt lite grann innan) och fräs på någon minut. Tillsätt sedan kokosmjölk och limeblad och låt småputtra en stund.

Idag lördag har jag spenderat hela förmiddagen och lite till hos min frisör Kicki. Slitet, solskadat och blekt hår efter sommarens sol och bad så det var en välbehövlig klippning och färgning som jag gjorde. Ja, ni ser ju före och efterbilden, även om de till höger blev lite mörk ;-) Jättenöjd!

Ikväll blir det grillning, tänkte slänga fläskkarreskivor på grillen, till det blir det tzatziki och grönsaker. Ett glas rött ska nog också kunna slinka ner ;-) Trevlig lördag på er!!

torsdag 3 oktober 2013

Träning och god frukost inledde dagen som avslutades med hummer

lchf frukost

Jag inledde faktiskt min dag idag med ett träningspass. Här ju inte till vanligheten men jag började lite senare idag så jag hann med det + en superbra och god frukost. Äggröra, brieost, prosciutto och gurka. Svaldes ner med en halv Celsius (första halvan drack jag innan träningen). Skön start på dagen!

Efter jobbet så rusade jag iväg till Bärby självplock där jag hade tänkt att plocka lite grönsaker men det var så himla kyligt och jag hade ingen bra jacka så jag köpte helt enkelt grönsaker ifrån deras butik istället. Samma grönsaker, dvs deras egenodlade men de själva har plockat de, dvs lite högre pris men fortfarande jättebilligt :-)

hummer

Nu på sena eftermiddagen kom Jonny hem ifrån dagens hummerfiske. 7 st humrar blev det idag varav vi tog 3 st. De ska vi avnjuta imorgon på fredagsmyset ;-) Gott!!

Nej, nu börjar strax Kockarnas kamp, mitt favoritprogram just nu. Efter det är det en ny serie som startar på 4:an, Vikings, den verkar riktigt bra, helt i min stil. Till sist blir det Dallas ;-) God kväll på er!!

onsdag 2 oktober 2013

Blomkåls- och purjolöksgratäng

Nu märks det verkligen att hösten är här. Det är visserligen riktigt vackert höstväder med sol och allt men jag känner mig ändå otroligt trött idag. Höst = trötthet för mig. Hoppas dock det blir skillnad den här hösten eftersom jag har bestämt mig för att äta D-vitaminer vilket jag aldrig gjort förut, tränar ju också mer än jag någonsin har gjort så det borde ju hjälpa till. Förhoppningsvis är dagens trötthet bara tillfällig ;-)

blomkåls- och purjolöksgratäng

Häromdagen så fick jag till en så himla god gratäng. Den här kan man egentligen göra med de grönsaker man har hemma men jag tycker definitivt det ska vara purjolök i för det blir så himla god smak. Jag hade blomkål hemma så den fick åka med purjolöken i gratängen.

Ingredienser
3 st små purjolökar
½ blomkålshuvud
smör
1 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
torkad timjan
salt och peppar
riven ost

Börja med att tvätta och skiva purjolöken i 1 cm bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt purjolöken. På med locket och låt stå på medelvärme tills purjolöken mjuknat.

Under tiden skär du ner blomkålen i små bitar. Tillsätt sedan till purjolöken tillsammans med krossade tomater, kryddorna och creme fraiche.

Häll över i en ugnsform och grädda i 180 graders värme i 35-40 min.

Jag serverade gratängen till grillad ryggbiff och en god sallad. Mums!

Imorgon ska sambon ut och fiska hummer igen så förhoppningsvis blir det hummermys på fredag ;-) Vi håller tummarna! Han hade med sig massa krabbklor hem sist och med de gjorde vi en otroligt god rätt med kokosmjölk och röd curry. Tyvärr tog jag inga bilder men blir det krabbklor imorgon igen så gör vi om rätten och då lovar jag bilder och recept!