Soppor i alla dess former är ju himla trevligt den här tiden på året när det är ruggigt och kallt ute. Gör jag en "helg" fisksoppa så brukar jag ha i både torsk och lax och även musslor men det här blev en "mitt i veckan" soppa som fick bli lite enklare helt enkelt. Hade som tur var räkor i frysen så dom fick åka med, alltid gott med skaldjur ;-) Aiolin som jag gjorde till har jag gjort tidigare, hittade receptet på 56kilo, så enkel men absolut lika god som en "riktig".
Ingredienser
ca 700-800 g laxfilé
ca 2 dl skalade räkor
½ purjolök
1 st gul lök
1 st fänkål
1 st vitlöksklyfta
1 pkt saffran
3 dl vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
4 msk fiskfond (jag använder egengjord, går bra med en tärning också)
lite tomatpuré
torkad timjan
salt och peppar
Skär laxen i kuber. Salta lätt och lägg sedan ner i kastrullen. Låt sjuda till laxen är klar, ca 7 min. Det sista du gör är att tillsätta räkorna, dom får inte bli sega. Servera i skålar.
Aioli
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
salt
Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och tillsätt resterande ingredienser. Servera en klick på fisksoppan.
Såååå gott med fisksoppa!! Värmande, mustigt och gott! Fänkål och saffran är favoritsmaksättningar!
SvaraRadera