Mina fläderbuskar har precis börjat blomma så idag blev det en första omgång med fläderblomssaft. Många flaskor ska det bli denna gången har jag bestämt mig för, det är ju så gott och sådan lyx att sitta mitt i vintern och dricka egengjord flädersaft :-) Så har ni någon fläderbuske i närheten så sätt igång, så här gör man:
Ingredienser:
ca 30-35 blomklasar
3 st citroner
1½ l vatten
1½ kg socker
50 g citronsyra
Plocka blomklasarna och skölj dom under vatten för att få bort eventuella små kryp. Lägg dom i en stor rostfri kastrull. Skiva citronerna tunt och lägg ihop med blomklasarna.
Koka upp vattnet och häll i socker och citronsyra. Rör runt tills sockret har lösts upp. Häll den varma blandningen över blomklasarna och citronerna. Rör om lite. Lägg på lock och låt stå i 3 dygn. Rör gärna om några gånger under tiden.
Häll upp på väl rengjorda flaskor. Denna satsen räcker till ca 2 ½ liter.
Ingredienser:
ca 30-35 blomklasar
3 st citroner
1½ l vatten
1½ kg socker
50 g citronsyra
Plocka blomklasarna och skölj dom under vatten för att få bort eventuella små kryp. Lägg dom i en stor rostfri kastrull. Skiva citronerna tunt och lägg ihop med blomklasarna.
Koka upp vattnet och häll i socker och citronsyra. Rör runt tills sockret har lösts upp. Häll den varma blandningen över blomklasarna och citronerna. Rör om lite. Lägg på lock och låt stå i 3 dygn. Rör gärna om några gånger under tiden.
Häll upp på väl rengjorda flaskor. Denna satsen räcker till ca 2 ½ liter.
Julaftonskväll, några timmar efter allt ätande, framförallt sillarna, dååå kommer stora törsten och det smakar gudomligt med ett glas iskall flädersaft!
SvaraRadera