Den här såsen är ju så mycket höst det bara kan bli tror jag, kantareller, äpple och lingon, mycket god kombo dessutom. Använde mig av min nygjorda lingonsylt, äpplen från trädgården och egenplockade kantareller. Det har blivit mycket kantareller i år, frysen är full ;-)
Ingredienser kycklingen:
1 pkt kycklingdelar med ben
salviablad
lagerblad
flingsalt
svartpeppar från kvarn
örtkryddor
Börja med att skära ett snitt i skinnet på kycklingen och lägg i salviablad och lagerblad. Krydda mycket med salt, peppar och någon örtkryddsblandning. In i ugnen på ca 225 grader i 30 min.
Såsen:
300 g rensade kantareller
1 gul lök
1 stort äpple
2 msk lingonsylt (eller rårörda)
3 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1½ msk viltfond eller kantarellfond
2 msk maizena
2 msk smör
salt
peppar
Börja med att steka kantarellerna i en stekpanna utan smör så att allt vatten försvinner. Hacka gul lök. Lägg i smör i stekpannan och bryn löken och svampen några minuter. Häll på lite flingsalt.
Klyfta äpplena och lägg dom i stekpannan, stek någon minut. Häll över vatten, fond, vitt vin. Låt koka upp och häll över maizena. Avsluta med lingonsylten och om det behövs mer salt och peppar.
Servera kycklingen och såsen ihop med kokt potatis och ytterligare lingonsylt. Riktigt härliga höstsmaker!
Receptet är från Tasteline.
Visst känner man sig rik när frysen är full av kantareller?
SvaraRadera